Онкология и Изкуствен интелект

Хранене при холангиокарцином (диета)

I.Bivolarski
I.Bivolarski
27.09.2019

Ако сте преминали оперативни лечение за карцинома на жлъчния тракт, то лекуващия Ви лекар или неговия екип трябва да ви препоръча да спазвате определена диета за определено време, докато не се възстановите напълно и не влезете отново във вашия режим на дейност, както сте били преди операцията.

Имайте предвид, че понякога преди или след оперативното лечение може да имате загуба на апетит, която за щастие е обратимо състояние.

Апетитът ще започне да се възвръща бързо след претърпяната от Вас интервенция, а с това и загубените килограми.

Съвет! Може да Ви е по-лесно да имате няколко малки хранения през деня, вместо да се придържате към традиционните три хранения дневно.

Така Вие ще можете да се подготвите за евентуално допълнително лечение (например-химиотерапия, ако такава трябва да се извърши) и ще Ви позволи да я преминете успешно.

Възстановяването на апетита, възвръщането на килограми загубени от заболяването ще възстанови и голяма част от имунната Ви система, което пък ще се отрази върху цялостното Ви самочувствие.

Ако имате някакви съмнения относно провежданата от Вас диета, винаги можете да се консултирате с диетолог, който да изготви специално за Вас, конкретна такава!

Тук можете да намерите още информация относно диетите при онкологично заболяване на жлъчния тракт: www.cancerresearchuk.org

Ето и някои малки препоръки за примерна диета, която можете да спазвате, след като сте преминали оперативното лечение и сте излезли от диетата, която Ви е била препоръчана от хирургичния екип:

1.Кисело мляко;
2.Пудинги или шоколадов мус;
3.Сушени плодове;
4.Пресни плодове (бананите са с високо съдържание на калории, например)
5.Сирене;
6.Супи;
7.Зърнени закуски;
8.Млечни напитки;
9.Палачинки.

Изброените по-горе примери са само условни. Ако Вие сте в кондиция и се чувствате физически и психически здрав, можете да използвате всякакви хранителни вещества и диети (назначени или не от специалист), които разбира се да бъдат балансирани и да не се стига до крайности.

Можете дори и да си позволите в умерени количества и ядки като не прекалявате с тях.

Имайте предвид, че все пак трябва да следите и биохимичните показатели на черния си дроб и цялостната функционалност на организма, чрез профилактични прегледи провеждащи се на определен период от време.

Те ще Ви покажат дали има нужда от включването на определени хранителни съставки към Вашето меню.

Какво можете да ограничите:

1.Тютюнопушенето;

2.Прекомерната консумация на мазни храни;

3.Употребата на твърд алкохол;

4.Заседяването.

5.Прекомерната консумация на солени храни.

Разбира се това не означава, че трябва да избягвате изцяло, соленото, пърженото или умерената и периодични консумация на алкохол, а просто, че трябва да си направите трезва и отговорна преценка за приеманата от Вас храна!

В никакъв случай не се застоявайте или залежавайте! Винаги, когато имате възможност я използвайте за физическа активност. Тук можете да прочете статия за Физическата активност при онкоболни.

И все пак според Cholangiocarcinoma Foundation се препоръчва диета с високо съдържание на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и бобови растения и с ниско съдържание на червено месо, наситени мазнини и алкохол, съчетана с ежедневна физическа активност, като съчетанието е идеалн0 за здравето и дълголетието.

Тук можете да намерите още информация захраненето при холангиокарцином!

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Диети