Онкология и Изкуствен интелект

Опасност от хиперкалциемия при пациенти с костни метастази

I.Bivolarski
I.Bivolarski
23.09.2019

Хиперкалциемия при онкоболни

Ако сте пациент с диагностицирани костни метастази, то трябва периодично да следите нивата на калция в кръвта си!

Странични и нежелани действия по време или след химиотерапия, имунотерапия и таргетна терапия (Ръководство за пациенти) 2019
ВАЖНО!!!Можете да получите ръководството напълно безплатно в .pdf файл като пишете на адрес: bivolarski@cancer.bg

Ако сте пациент с поставена онколгична диагноза е възможно да имате и метастатично заболяване на костите.

То трябва да бъде установено бързо, ако се предполага, че може да съществува и ако се установи, да се започне своевременно лечение.

За съжаление има случай, при които откриването на костни метастази може да се забави във времето и това да доведе до някой усложения като хиперкалциемията, например.

Особено предразположени за появата на костни метастази са пациентите с рак на гърдата, простатата и белия дроб. Костни метастази могат да се появят и при рак на бъбрека, дебелото черви, панкреаса или почти всяко друго онкологично заболяване.

Най-често това са онкоболни с:

1.Рак на млечната жлеза;
2.Рак на бъбрека;
3.Рак на яйчника;
4.Мултиплен меланом;
5.Лимфом;
6.Левкемии;
7.Рак на белия дроб.

Вероятността за появата на костни метастази е различна при различните онкологични заболявания и затова трябва подробно да споделяте на Вашия лекуващ лекар ако имате оплаквания от: болки в костите и ставите, гадене, повръщане или обща отпадналост.

Една от причините да имате по-горе изброените оплаквания може да е повишената стойност на калций в кръвта. Тя се получава, когато е налице нелекувана костна метастатична болест.

Може да се появи и при други заболявания (като хиперпаратиреоидизъм), но основното повишение на калция в кръвта при онкоболните са костните метастази.

Какво представлява хиперкалциемията?

Хиперкалциемията представлява най-общо повишено ниво на калция в серума. Среща се при 25% – 30% от пациентите с напреднало заболяване и костни метастази.

Нормалният диапазон е 2,1–2,6 mmol/L (8,8–10,7 mg/dL, 4,3–5,2 mEq/L), а нивата над 2,6 mmol/L, се определят вече като хиперкалциемия. Пацинентите с леко увеличение  на калция, което се развива по-бавно, обикновено нямат симптоми.

При тези с по-високи нива или бързо начало симптомите могат да включват болки в корема, болки  в костите, объркване, депресия, слабост, образуване на камъни в бъбреците или нарушен сърдечен ритъм, включително внезапно спиране на сърцето.

Какви могат да бъдат симптомите?

Оплакванията на пациентите с хиперкалциемия могат да включват:гадене, повръщане, обезводняване, обща слабост и отпадналост, лесно изморяване, сърбеж.

Могат да се включат нарушения на нервната система като: нарушени и намалени рефлекси, объркване, промяна в съзнанието, кома, увреждане на проксималните мускули. Може да има
храносмилателни нарушения като: гадане, повръщане, запек, загуба на тегло.

При част от болните има жажда, повишено отделяне на урина, диспепсия (нарушено хранене).  Може да се провокират сърдечни нарушения: брадикардия (забавена сърдечна дейност), промени в ЕКГ, аритмия и спиране на сърдечната дейност (арест).

Ако имате поставена онкологична диагноза и имате някой от по-горе изброените оплаквания веднага говорете с лекуващия Ви лекар!

Източници на информация:

Minisola, S; Pepe, J; Piemonte, S; Cipriani, C (2015). „The diagnosis and management of hypercalcaemia“. BMJ. 350: h2723. doi:10.1136/bmj.h2723. PMID 26037642.
Soar, Jasmeet; Perkins, Gavin D; Abbas, Gamal; Alfonzo, Annette; Barelli, Alessandro; Bierens, Joost J.L.M; Brugger, Hermann; Deakin, Charles D; Dunning, Joel; Georgiou, Marios; Handley, Anthony J; 

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За рака