Онкология и Изкуствен интелект

Хидраденит при онкоболни

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Ако сте пациент, на когото е била поставена онкологична диагноза и Ви предстой лечение, то трябва да бъдете предупредени, че могат да възникнат някой усложнения.

Едно такова усложнение може да е хидраденитът.

Хидраденита при онкоболни е състояние, за което се знае изключително малко. За щастие е много рядко срещано, но не трябва да се подценява и скритата заболеваемост от него, особено след лечение на някакво онкологично заболяване.

Без да се претендира за точност може да се каже, че отслабената имунна система, стресът, тютюнопушенето могат понякога да са в основата на развитието на хидраденит.

Напълно е възможно това заболяване да се развие след проведено лечение за онкозаболяване.

Може да се появи и независимо от основното раково заболяване и да няма нищо общо с него. Може да се развие както след химиотерапия, така и ако се провеждат таргетна или имунотерапии.

Като цяло в литературата има много малко описани случай на хидраденит след проведено лечение с определени химиотерапевтични препарати.

Ако до преди химиолечението не сте имали подобни оплаквания, то е много вериятно те да са се появили в следствие на него!

Един от възможните механизми за това  е понижената защина на имунната система.

Какви са симптомите на хидраденита?

Хидраденитът може да засегне едно място или множество области на тялото. Признаците и симптомите могат да включват:

1.Пъпки. Малки участъци от кожа, съдържащи черни точковидни образувания. Те често се появяват по двойки.

2.Болезнени бучки с размер на грах. Състоянието обикновено започва с единична, болезнена бучка под кожата, която се задържа седмици или месеци. По-късно могат да се  образуват и други неравности.

Те обикновено се появяват в области с космени фоликули с много мастни и потни жлези, като тази под подмишниците, слабините и аналната област. Те могат да се появяват и там, където кожата се протрива една в друга, като вътрешната част на бедрата, гърдите.

3.Тунели. С течение на времето под кожата може да се образуват „тунелчета„, които да свързват бучките. Тези рани заздравяват много бавно и от тях може да изтича гной, която да има характерен мирис.

Повечето хора с това състояние изпитват само леки симптоми. Наднорменото тегло, стресът, хормоналните промени, топлината или влажността могат да влошат симптомите.
При жените тежестта на заболяването може да намалее след менопаузата.

Ранното откриване на хидраденита е от ключово значение за получаването на ефективно лечение.

Ако имате следните оплаквания веднага потърсете лекарска помощ!

1.Имате болезненост;
2.Не се подобрява след няколко седмици;
3.Състоянието са възвръща в рамките на седмици след лечение;
4.Появява се на няколко места едновременно.

Например описан е клиничен случай на пациент с: неутрофилен екринен хидраденит установен като самоограничаваща се възпалителна дерматоза, предизвикана предимно
от химиотерапевтични средства.

Съобщава се за случай при 43-годишен пациент, лекуван с цитарабин, даунорубицин и тиогуанин за остра миелогенна левкемия, който  е развил болезнени, червени възли в двете аксили на третия ден от химиотерапията.

Лезиите са заздравяли спонтанно без последствия и отново са се появявили веднъж,  когато химиотерапията е била променена.

Източник на информация:

1.https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hidradenitis-suppurativa/symptoms-causes/syc-20352306
2.https://www.medscape.com/answers/1073117-30832/what-is-the-prevalence-of-squamous-cell-carcinoma-scc-in-hidradenitis-suppurativa-hs
3.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9056658

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Странични реакции