Онкология и Изкуствен интелект

Гадене и повръщане след лъчелечение

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Ако провеждате лъчеление, можете да изпитате някои нежелани реакции, едни от които са гаденето и повръщането. Добрата новина е, че гаденето и повръщането са сравнитено редки при лъчелечението и могат да възникнат само при облъчване на строго определни анатомични зони на човешкото тяло.

Рискови фактори за гадене и повръщане, предизвикани от радиация

Тежестта на гаденето и повръщането, предизвикани от лъчетерапията, зависи главно от областта, където се провежда облъчването. Облъчването на цялото тяло, например има най-голяма вероятност да предизвика гадене и повръщане, а лъчетерашия, проведена в горната част на корема, носи втория най-висок риск.

Също така увеличаването на облъчваната площ на тялото, използваните радиационни фракции и общата обща доза радиация, която се прилага, също се очаква да повишат риска от гадене и повръщане.

Съобщава се, че използването на места за облъчване над 400 cm2 влияе значително върху профилактичното използване на антиеметични средства за предотвратяване на гадене и повръщане, предизвикани от радиация.

Гадене, например може да възникне, при лъчелечение в областта на стомаха или дори в средната част на гърба. Степента на гадене, която може да изпита даден пациент, зависи от това коя част от тялото е била лекувана. Самите пациенти могат да се почувстват зле или да имат разстроен стомах няколко часа след лъчетерапията.

Патофизиология и механизъм на действие

Патофизиологията и механизмите на действие на предизвиканите от лъчелечението гадене и повръщане са сложни. Предполага се, че както нивата на серотонин, така и облъчването на корема играят важна роля в предизвиканото от радиация гадене и повръщане.

Повишени нива на активния серотонинов метаболит 5-хидроксииндолоцетна киселина е бил установен в урината на пациенти, изпитващи този страничен ефект.

Също така, повръщането, причинено от лъчетерапията, може да бъде добре контролирано с прилагане на антагонист на рецептор на 5-хидрокситриптамин тип 3 (5-НТЗ), което потвърждава ролята на серотонина в предизвиканото от радиация гадене и повръщане.

Има много начини за намаляване или контролиране на гаденето. Вие можете да научите за тях като разговаряте подробно с Вашия лекуващ лекар и обсъдите най-подходящите за Вас варианти.

Ето и някои полезни съвети за намаляване на гаденето и повръщането след лъчелечение.

Ако приемате предписани лекарства за гадене, приемайте лекарството според указанията на лекуващия Ви лекар. Може да се наложи да приемате лекарството според нуждите Ви през целия ден, по строго съставен график.

1.Яжте по-малко, правете по-чести хранения, вместо три големи хранения на ден, например.

2.Преди лъчелечение може да е полезно да се ядат храни, които са лесно смилаеми. Избягвайте пържени, мазни и силно подправени пикантни храни, които са склонни да
разстройват стомаха. Някои хора се чувстват по комфортно, когато не ядат два или три часа преди лечението. За други е по -удобно, когато се въздържат от хранене
два или три часа след лечението. Разберете кое работи най -добре за Вас и го прилагайте.

3.Яжте „меки“ храни.

4.Избягвайте пикантни храни, които могат да раздразнят хранопровода и стомаха Ви. Избягвайте и сокове на цитрусови плодове като портокали, грейпфрути, лимони,
лайм и дори домати.

5.Пийте повече вода със стайна температура. Ограничете приема на алкохолни напитки по време на лъчелечението.

6.Пийте течности през целия ден, вместо да пиете големи количества наведнъж. Обезводняването може да доведе до засилване на гаденето, а оттам и на повръщането.

7.Яжте храни, които имат лек аромат или вкус. Избягвайте храни и напитки със силна миризма. Горещите храни обикновено имат по-силен аромат от тези, сервирани
студени или при стайна температура.

8.Слушайте музика, която Ви харесва, разхождайте се или правете друга релаксираща дейност, за да намалите гаденето. Чувството за безпокойство или умора може да
увеличи гаденето.

9.Ако от миризмата на готвена на храна Ви се гади, просто я избягвайте!

Източник на информация:

1.https://hillman.upmc.com/patients/community-support/education/radiation-therapy/nausea-vomiting-after-radiation
2.https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/radiotherapy/side-effects/chest-radiotherapy/sickness
3.https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/side-effects/nausea/nausea-pdq
4.https://www.uspharmacist.com/article/management-of-radiationinduced-nausea-and-vomiting

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Странични реакции