Онкология и Изкуствен интелект

FDA одобрни теста Cologuard за лица на възраст 45 и повече години със среден риск за развитието на колоректален карцином

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) одобри неинвазивния скринингов тест за скрининг при рак на дебелото черво за подходящи, средно рискови  пациенти на възраст 45 години и повече, разширявайки предишната си индикация за възраст от 50 и повече години.

Cologuard е скринингов тест за колоректален карцином на базата на фекални проби за индивиди със среден риск. Той използва панел за биомаркери, който анализират пробата  за 10 ДНК маркера, както и дали има кръв в изпражненията.

Нарастваща честота на рак на дебелото черво в ранна възраст

Решението идва в критичен момент, когато заболеваемостта от колоректален рак нараства сред възрастните американци, под 50 години.

Според доклада публикуван в A Cancer Journal for Clinicians, между 2004 и 2015 г.,се установява, че се диагностицират повече от 130 000 случая на колоректален рак  при американци, под 50 години. Сред тези случаи повече от половината са диагностицирани в напреднал стадий.

Американското дружество за борба с рака (ACS) реагира на нарастващата тенденция при колоректалния карцином при по-младите пациенти още през май 2018 г., когато
актуализира своите насоки за скрининг при рак на дебелото черво, за да включва и хора на възраст между 45 и 49 години.

Предишната препоръка на ACS призоваваше  скринингът да започне от възраст 50 години.

Cologuard

Медицинските и научните общности са съгласни, че повишаването на процента на колоректален рак при по-млади пациенти трябва да бъде адресирано и да подкрепя  усилията за събиране на доказателства за въздействието на скрининга при по-младите популации.

С напредването на научните изследвания трябва да се предлагат и опции за скрининг на хора, които може би вече имат или ще  развият колоректален карцином и предракови заболявания. Целта е да се увеличи степента на скрининг и да се спре покачването на честотата на колоректалния карцином при по-младите  американци.

Източници на информация:

1.https://www.ascopost.com/news/september-2019/fda-approves-cologuard-for-persons-aged-45-and-older-at-average-risk-for-colorectal-cancer/

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Новости