Онкология и Изкуствен интелект

Еректилна дисфункция след лъчетерапия при онкоболни

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Ако провеждате лъчелечение, поради онкологично заболяване, то трябва да знаете, че може да възникнат нежелани реакции от провеждането му. Едно такива усложение може да бъде еректилната дисфункция (импотентност). Тя много зависи от анатомичните структури, които претърпяват въздействие в следствие на проведеното лъчелечение.

Какво представлява?

Ракът на простатата представлява един от най-разпространените видове рак и е втората водеща причина при смъртните случаи, при мъжете в Съединените щати от онкологични зажолявания. Голям брой
пациенти се подлагат на лъчетерапия (ЛТ) като стандартна грижа за лечението. Тя обаче може да причини еректилна дисфункция (индуцирана от радиацията еректилна дисфункция)
Тези реакции могат и да са късни, проявяващи се месеци след проведеното лечение, и така значително влияят върху качеството на живот на пациентите с рак на простатата. В рамките на 5 години от ЛТ, се счита, че приблизително
50% от пациентите могат да развият индуцирана от радиацията еректилна дисфункция.

Последните изследвания показват, че ЛТ на простатата предизвиква значително морфологично артериално увреждане с анормални промени в артериалния тонус. ЛТ на простатата също така намалява и двигателната функция на различни нерви в малкия таз, и така да предизвика дегенерация на аксоните акто допринеся за индуцирана от радиацията еректилна дисфункция.

Все пак, напредъкът в радиогеномиката, като радиационно индуцирана идентификация на соматични мутации, промяна на броя на копията и проучвания за асоцииране в целия геном  значително улесни идентифицирането на биомаркери, които биха могли да се използват за наблюдение на радиационно индуцирана късна токсичност и увреждане на нервите. По  този начин, геномните и протеомични биомаркери могат значително да подобрят лечението и да сведат до минимум увреждането на артериалната кръвосна тъкан и нервите. Освен това,  усъвършенствани технологии като терапия с протонни лъчи, които точно се насочват само към тумора, значително намаляват нецелевите увреждания на жизненоважни органи и здрави тъкани.

Как възниква еректилната дисфункция?

Радиацията, насочена към таза, в следствие на лечението може да причини еректилна дисфункция, въпреки че не винаги е ясно защо.

Тя може да увреди нервите в областта на таза, да блокира притока на кръв към пениса или да намали нивото на тестостерон в тялото като цяло. Нежеланите ефекти на радиацията
започват да се развиват бавно за около шест месеца до една година след лечението.

Дали ще се развие еректилна дисфункция в резултат на лъчетерапия зависи и от количеството лъчение, което се получава и каква област на таза се третира. По-голямото ниво  на радиация при по-голям обем от повърхността на тялото (при таза) е по-вероятно да причини сексуални странични ефекти.

Мъжете, които са активни пушачи или имат анамнеза за сърдечни заболявания, високо кръвно налягане или диабет, също могат да бъдат изложени на по-висок риск от еректилна дисфункция
след лъчетерапия. Тя може вече да е причинила, някакво увреждане на артерии, което да е влошило състояноето.

Количеството сперма, която се еякулира, може също да намалее след лъчетерапия. Може да се почувства и болка по време на еякулация след лечение, въпреки че обикновено отминава  с течение на времето.

Ако се появят някой от по-горе изброените оплаквания трябва веднага да се свържете с лекуващия Ви лекар.

Източник на информация:

1.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5514009/
2.https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/in-depth/cancer-treatment/art-20045422

 

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Странични реакции