Онкология и Изкуствен интелект

Каква трябва да бъде диетата при рак на гърдата?

I.Bivolarski
I.Bivolarski
25.09.2019

Избор на диета, който помага за предотвратяване на рак на гърдата.

 Нито една храна или диета не могат да предотвратят или причинят рак на гърдата, но изборът на диета може да повлияе на риска от развитие на рак на гърдата или цялостното му благосъстояние.

 Ракът на гърдата е сложно заболяване с много допринасящи фактори. Някои от тези фактори, включително възраст, фамилна история, генетика и пол, не са под контрола на човек.

Въпреки това човек може да контролира други фактори, като тютюнопушене, нива на физическа активност, телесно тегло и диета. Някои изследователи предполагат, че хранителните навици могат да са отговорни за 30-40% от всички видове рак.

Храни за ядене

  Ракът на гърдата може да започне на различни места, да расте по различни начини и да изисква различни видове лечение. Точно както определени видове рак реагират по-добре на определени лечения, така и някои видове рак реагират добре на специфични храни.

  Следните храни могат да играят роля в здравословната диета като цяло, а също така могат да помогнат за предотвратяване на развитието или прогресията на рака на гърдата:

 • разнообразие от плодове и зеленчуци
 • храни, които са богати на фибри, като пълнозърнести храни, боб и бобови растения
 • мляко с ниско съдържание на мазнини и млечни продукти

       -продукти на базата на соя

 • храни, богати на витамин D и други витамини
 • храни, по-специално подправки, с противовъзпалителни свойства

храни – главно на растителна основа – които съдържат антиоксиданти

Диети, които могат да дадат приоритет на тези храни, включват:

 

 • Южна диета, която е с високо съдържание на варени зеленчуци, бобови растения и сладки картофи
 • Средиземноморска диета, която набляга на пресни плодове и зеленчуци и здравословни масла
 • Всяка „разумна“ диета, която съдържа изобилие от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и риба

 

Плодове и зеленчуци

   Проучване от 91 779 жени установи, че след диета, включваща главно растения, може да се намали риска от развитие на рак на гърдата с 15%.

Наред с другите им предимства, плодовете и зеленчуците са богати на флавоноиди и каротеноиди, които имат различни медицински ползи. Проучванията сочат, че следните храни могат да помогнат за предотвратяване на рак на гърдата:

 • тъмни, зелени, листни зеленчуци, като къдраво зеле и броколи
 • плодове, особено горски плодове и праскови
 • боб, варива, риба, яйца и малко месо

  Изследователите свързват бета каротина, който се среща в зеленчуци като морковите, с по-малката вероятност от заболяване от рак на гърдата. Учените спекулират, че това може да е, защото това пречи на процеса на растеж на раковите клетки.

  Министерството на земеделието на САЩ (USDA) препоръчва да се консумират между пет и девет порции пресни плодове и зеленчуци на ден.

Диетични фибри и антиоксиданти

  Изследванията върху хранителните фибри и техния ефект върху рака на гърдата понастоящем са неубедителни, но няколко проучвания предполагат, че могат да помогнат за защита от болестта.

Излишъкът от естроген може да бъде фактор за развитието и разпространението на някои видове рак на гърдата. Някои лечения имат за цел да предпазят естрогена от взаимодействие с клетките на рака на гърдата. Диета с високо съдържание на фибри може да подкрепи този процес и да ускори елиминирането на естрогена.

  Фибрите поддържат храносмилателната система и подпомагат елиминиране на отпадъците, включително излишния естроген. Това помага на тялото да елиминира токсините и ограничава щетите, които могат да бъдат нанесат.

  Начинът, по който влакната се свързват с естрогена в червата, може също да помогне да се предотврати усвояването на организма от твърде много естроген. Тези фактори могат да помогнат за намаляване на риска от рак на гърдата.

Плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни и бобовите растения осигуряват фибри, но те също съдържат антиоксиданти, включително бета каротин и витамини С и Е.  Антиоксидантите могат да помогнат за предотвратяване на много заболявания чрез намаляване на броя на свободните радикали, които са отпадни вещества, и организмът естествено произвежда.

Мета-анализ от 2013 г. установява, че хората, които ядат повече пълнозърнести храни, са в по-малък риск от заболяване от рак на гърдата.

  Диетичните насоки за американците в периода 2015–2020 г. препоръчват прием на до 33,6 грама фибри на ден, в зависимост от възрастта и пола на човек.

Добри мазнини

  Мазните храни могат да доведат до затлъстяване, което води и до по-висок риск от развитие на рак, включително рак на гърдата.

Разбира се има полезни мазнини, които  са необходими, за да може тялото да работи правилно, но е важно да консумирате правилния тип.

Полиненаситените и мононенаситени мазнини могат да бъдат от полза, когато бъдат използвани умерено. Те присъстват в:

 • зехтин
 • авокадо
 • семена
 • ядки

Рибите като сьомга и херинга, съдържат здравословна полиненаситена мазнина, наречена омега-3. Тази мазнина може също да помогне за намаляване на риска от рак на гърдата.

  Авторите на проучване от 2015 г. цитират изследване за гризачи, при което гризачите, които консумират 8–25% от калориите си като омега-3 мазнини, изглежда имат 20–35% по-малък шанс да развият рак.

Те също цитират друго проучване, включващо над 3000 жени, което показва, че тези, които консумират високи нива на омега-3, имат 25% по-нисък риск от рецидив на рак на гърдата през следващите 7 години.

Ползите за здравето от омега-3 мастните киселини може да се дължат на способността им да намаляват възпалението. Възпалението може да бъде допринасящ фактор за рак на гърдата.

СОЯ

Соята е здравословен хранителен източник, който може да допринесе за намаляване на риска от рак на гърдата. Това е продукт на растителна основа, който е богат на протеини, здравословни мазнини, витамини и минерали, но с ниско съдържание на въглехидрати. Съдържа и антиоксиданти, известни като изофлавони.

 Проучване от 2017 г., което разгледало данни за 6 235 жени, стига до извода, че като цяло „по-високият хранителен прием на изофлавон е свързан с намалена смъртност .

  Соята може също да помогне за намаляване на нивата на липопротеини с ниска плътност (LDL) или „лош“ холестерол и да намали риска от сърдечни заболявания.

Наред със затлъстяването, тези състояния са рискови фактори, които допринасят за метаболитен синдром, който включва възпаление. Възпалението може да играе роля при рак на гърдата, въпреки че ролята, която играе, остава несигурна.Соята присъства в храни като:

 • тофу
 • темпе
 • едамаме
 • соево мляко
 • соеви ядки

Има и хора се съмняват дали соята може да увеличи риска от рак на гърдата, тъй като съдържа изофлавони, които приличат на естроген.

Авторът на статия от 2016 г. обаче отбелязва, че естрогенът не е същият като изофлавоните и че те е малко вероятно да се държат по един и същи начин.

Според автора, Северноамериканското общество за менопауза заключва, че изофлавоните не увеличават риска от рак на гърдата.

Храни, които трябва да се избягват

Храните, които могат да увеличат риска от различни видове рак, включително рак на гърдата, включват:

 • алкохол
 • добавена захар
 • мазнини
 • червено месо
 • преработени храни

Алкохол

Проучванията установяват връзка между редовната консумация на алкохол и повишения риск от рак на гърдата.

Breastcancer.org съобщават, че алкохолът може да повиши нивата на естроген и да причини увреждане на ДНК. Те също така отбелязват, че жените, които пият три алкохолни напитки седмично, увеличават риска от развитие на рак на гърдата с 15%.Според оценките рискът нараства с около 10% с всяка допълнителна напитка на ден.

Захар

В изследвания от 2016 г. мишките, които са били подложени на диета, богата на захар, са по-склонни да развият тумори на млечните жлези, подобни на рак на гърдата при хората. В допълнение, тези тумори са по-склонни да се разпространяват или метастазират.

Мазнини

 Проучванията сочат, че не всички мазнини са лоши. Въпреки че изглежда, че мазнините от преработени храни увеличават риска от рак на гърдата, някои растителни мазнини могат да помогнат за намаляването му.

Транс-мазнините са вид мазнини, които са често срещани в преработените и предварително приготвени храни. Учените го свързват с по-висок риск от рак на гърдата.

Транс-мазнините най-често се срещат в преработени храни, като пържени храни, някои бисквити, понички и пакетирани бисквитки или сладкиши. Хората трябва да ограничат приема на трансмазнини, когато е възможно.

Червено месо

Някои изследвания откриват връзка между червеното месо и повишения риск от рак на гърдата, особено ако човек готви месото при високи температури, което може да предизвика освобождаването на токсини.В допълнение, преработените меса са с високо съдържание на мазнини, сол и консерванти.

Те могат да се увеличат, отколкото да намалят риска от рак на гърдата. Като цяло, минимизирането на обработката на дадена храна я прави по-здравословна.

Други съвети

Витамин D, който може да се набави от храни и излагане на слънчева светлина може да помогне за предпазване от рак на гърдата. Витамин D присъства в яйцата, рибата от студени води и обогатените продукти.

Човек може да се консултира с лекар, за да провери нивата си на витамин D. Ако те са ниски, лекарят може да му препоръча добавка.

Зеленият чай също може да има някои полезни и здравословни въздействия. Той съдържа антиоксиданти и те могат да помогнат за укрепване на имунната система и намаляване на риска от рак на гърдата.

Куркумата е жълта подправка, която може да има противовъзпалителни свойства, които биха могли да ограничат растежа на раковите клетки на гърдата.

Поддържането на здравословно телесно тегло е полезно за благосъстоянието като цяло, но е особено важно за хората, които желаят да предотвратят развитието или рецидивите на рак на гърдата.

Затлъстяването е известен рисков фактор за заболяването.

Упражненията също са важни. Националният раков институт съобщава, че жените, които спортуват в продължение на 4 часа седмично или по-дълго, имат са в по-малък риск от рак на гърдата.

В заключение

 Следването на здравословна диета, богата на плодове и зеленчуци и ниско съдържание на добавена захар и трансмазнини, може да намали риска от рак на гърдата. Освен това може да намали риска от затлъстяване, състояние, което увеличава вероятността човек да развие рак на гърдата и други видове рак.

 

 

 

 

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Диети