Онкология и Изкуствен интелект

Дълбоко обучение позволява на учените да идентифицират раковите клетки в кръвта за милисекунди

I.Bivolarski
I.Bivolarski
25.09.2019

Екипи от UCLA и NantWorks са разработили устройство, работещо с изкуствен интелект, което може да открива ракови клетки само за няколко милисекунди или стотици пъти  по-бързо от предишните използвани методи.

С тази скорост изобретението би могло да направи възможно извличането на ракови клетки от кръвта веднага след откриването им  и така да помогне за предотвратяване на разпространението на болестта в тялото.

Доклад за напредъка е бил публикуван в Nature Scientific Reports.

Подходът разчита на две основни технологии: дълбоко учене и фотонично време. Дълбокото обучение е вид машинно обучение, при  което алгоритмите са „обучени“ да изпълняват задачи, използвайки големи обеми данни.

Фотонното време е ултрабърза технология за измерване, която е изобретена в UCLA. Фотонните инструменти за „разтягане“ на времето използват свръхскоростни лазерни лъчи, които улавят трилиони точки от данни в секунда и са повече от 1000 пъти по-бързи от днешните най-бързи микропроцесори.

Технологията е помогнала на учените да открият редки явления в лазерната физика и да изобретят нови видове биомедицински инструменти за 3-D микроскопия и  спектроскопия.

Поради огромния обем от ценни данни, които те генерират, инструментите за „разтягане“ във времето и дълбокото учене са много добро съвпадение.

Системата също така използва технология, наречена образна поточна цитометрия.

Цитометрията измерва характеристиките на клетките- при образната поточна цитометрия тези измервания се получават с помощта на лазер, за да се правят снимки на клетките една по една, докато те преминават през движещата се течност.

Въпреки, че вече съществуват техники за категоризиране на клетките в образната поточна цитометрия, етапите на обработка на тези техники протичат толкова бавно,  че устройствата нямат време да отделят физически клетките една от друга.

Така няма нужда да се извличат биофизичните параметри на клетките.

Вместо това дълбоките невронни мрежи ще анализират самите сурови данни изключително  бързо.

Източник на информация:

1.https://techxplore.com/news/2019-08-deep-enables-scientists-cancer-cells.html?fbclid=IwAR1-qdJzcm1cj2T6U4RNtey0CdlRUOAz8tGq4nlRnBTzSir9HMcTRz1_cDQ

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Новости