Онкология и Изкуствен интелект

Черен пипер в борбата срещу рака

I.Bivolarski
I.Bivolarski

При безкрайното търсене на следващото лечение на рака много изследователи се обръщат към природата. Тя ни дава много отговори на търсени въпроси, един от който е за лечението на рака. Досега са били тествани хиляди природни съставки с цел да се открие лек за тази коварна болест. Сега има ново интересно изследване по въпроса. 

Изследването е върху черен пипер е дало интересни резултати.

Досега няколко проучвания са разкрили, че молекулата пиперин (ароматно съединение в черния пипер), всъщност има противоракови ефекти.

Това противораково действие все още се нуждае от значително проучване, тъй като много изследвания показват само наблюдения на повърхностно ниво, като повишена  експресия на антитуморни гени или намаление на про-туморните. Група от Universidade Federal do Rio de Janeiro в Бразилия са разбрали как пиперинът може  да повлияе на раковите клетки на колоректалния рак. Предишната им разработка е показала, че пипирина потиска растежа на рака, но нито едно проучване досега  не е изяснило как това става.

Виж още:

Люти чушки в борбата с рака

Учените са започнали с хипотезата, че пиперинът може да повлияе на сигналния път Wnt / β-катенин. Този път функционира като превключвател за включване /изключване,  и регулира няколко други пътища в клетката.

При някои видове рак този път се задържа в така нареченото положение „включено“ и по този начин насърчава развитието на тумора, а инхибиторните молекули, които го прицелват, са предназначени да го изключат, като по този начин могат да предотвратят развитието на тумор. Тук се намесва пиперина като инхибиторна молекула.

Проучването е установило, че в раковите (колоректални) клетъчни линии, пиперинът значително инхибира сигнала на Wnt /β-катенин. Сега трябва да се обясни на какъв етап действа той.

Маркерите за ранни събития в пътя не установяват промяна, но β-катенинът (протеинът, отговорен за вътреклетъчния сигнал) не е бил активен в клетъчните линии, лекувани с пиперин. Пиперинът по някакъв начин е спрял активирането на β-катенина.

По-нататъшното разследване е установило, че пиперинът може значително да наруши растежа на колоректалните ракови клетки, като едва се отразява на здравите колоректални клетки.
Направени са били същите наблюдения при тестване на жизнеспособността на клетките (независимо дали клетката умира или не) и клетъчната миграция (ключов играч при  агресивни ракови заболявания).

Тестването върху различни Wnt / β-катенинови клетъчни линии е потвърдило, че тези промени зависят от Wnt / β-катенин.

Проучването не е успяло да изясни точния механизъм, който стои зад противораковите дейности на пиперина, но го изолира до конкретно събитие в клетката. Пиперинът по
някакъв начин предотвратява активирането на β-катенина и спира експресията на про-туморните гени. Дори може да го направи, като не засяга здрави клетки.

Заключение

Пиперинът е показал противоракови ефекти в различни линии на ракови клетки, вероятно чрез намеса между Wnt / β-катениновата сигнализация,
наред с други засега неизвестни събития. По този начин се отваря нов път за разбирането на молекулярните механизми, чрез които алкалоидите могат да потискат прогресията на туморите.

Източник на информация:
1.https://www.labroots.com/trending/cancer/18148/fighting-cancer-black-pepper?fbclid=IwAR3Vj2nHcgNLPVwn50pQiK4elnPkokh30bOyz4e7yOef8tRDR9aMKxm4iXY

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Новости