Онкология и Изкуствен интелект

Бъдете внимателни с тези симптоми за евентуално наличие на белодробен карцином

I.Bivolarski
I.Bivolarski
30.09.2019

Бъдете внимателни с тези симптоми за евентуално наличие на белодробен карцином

Според Американското онкологично дружество, ракът на белия дроб може да бъде тих убиец, защото много често се пренебрегват симптомите, които сигнализират именно неговото наличие.

Дори и да не сте пушач, това не ви имунизира срещу това коварно заболяване. Белодробния карцином може да се появи  при почти всеки, така че е от решаващо значение да сте запознат с конкретните признаци, които могат да говорят за развитието на рака.

Ето и някой от водещите симптоми:

1.Кървава кашлица

Всички можем да имаме храчки на моменти ( и от време на време), когато се закашляме и особено когато сме болни, но никога в тях  не трябва да присъства каквата и да е било кръв. Ако все пак забележите кръв в храчката (или самата тя е изцяло оцветена в червен цвят), това е индикация, четрябва да се консултирате с лекар веднага.

2. Неочаквана и необяснима загуба на тегло

Загубата на тегло обикновено е положително събитие, когато сме си я поставили за цел, чрез определена диета или спорт, но прекомерната загуба на тегло, без каквито и да било промени  в начина на живот е незабавен предупредителен знак на възможно наличие на раково заболяване. Това означава, че тялото не използва на хранителните вещества,  ефективно, за да задоволят енергийните нужди на някакъв процес в организма.

В резултат на това се отслабва дори и при наличието на нормално хранене.

3. Болка в костите

Много видове рак включително белодробния карцином могат да се разпространят в костите. Ако забележите, болки в бедрата или гърба, обърнете се към лекар.  

Въпреки че други проблеми могат да бъдат в играта, като артрит, рак на белия дроб може да участва също.

4. Влошаваща се кашлица

Кашлица може да възникне внезапно и с течение на времето да се влоши. Може дори да имате хронична кашлица от  доста време и да не сте и обърнали достатъчно внимание.

Ако е така имайте предвид, че това си е важен признак, които показва, че има проблем, който трябва да се третира моментално.

Ако тази кашлица продължава и не изчезва до няколко седмици се обърнете към медицински специалист. Този симптом е понякога класически признак за рак на белия дроб, което обикновено може да се  срещне дори и в ранните стадии на болестта.

5. Болки в гърдите

Появата на всяка една болка в гърдите трябва да изостря вниманието на пациентите, тъй като тази област се намират белите дробове и сърцето.  Ако при дълбоко дишане чувствате болка или щипене, консултирайте се с лекар възможно най-скоро.

Рак на белия дроб може да се притиска определени анатомични структури в гръдния кош и така да причинява болка.

6. Хронични респираторни проблеми

Когато страдате от пневмония или друга инфекция на дихателните пътища, трябва да се изясни какъв точно е конкретния причинител. При пациенти с рак на белия дроб е напълно възможно да имат и определени респираторни проблеми, които да успеят да прикрият конкретната причина за тежката симптоматика.
Това може да причини забавяне на поставянето на диагнозата с месеци.

7. Хрипове

При пациентите с рак на белите дробове, често могат да се доловят хрипове. Те се получават при някакъв проблем с преминаването на въздуха в белодробните разклонения.

В действителност, хриповете не изчезват при лечението им с антибиотици, може да насочи опитния лекар към точния проблем.

Разбира се, хриповете може да бъдат и заради някаква безобидна дихателна инфекция, но винаги трябва да се мисли и за другите диференциални диагнози, включително и рак.

8. Хроничната умора

Раковите клетки нападат здрави клетки на тялото и имунната система започва да ги атакува,  изразходвайки много енергия заради постоянно повишената си бойна готовност. В резултат на тази загуба на енергия много раково болни пациенти са почти постоянно уморени. Телата им се опитват да се борят с раковите клетки. Хроничната умора също трябва да бъде знак, заради който трябва да се потърси лекарска помощ.

9. Дрезгав глас

Здравите бели дробове участват в гласообразуването и наличието на изказ с по-голяма яснота. Ооявата на рак обаче може да възпрепятства този процес. В резултат на това може да се получи дрезгавина в гласа.

10. Сезонни алергии

Oбръщайте внимание на задълбочаващи се сезонни алергии, протичащи тежко всяка година.

Повече информация:

1.Карцином на белите дробове

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За рака