Онкология и Изкуствен интелект

Антибиотици увеличават риска от рак на дебелото черво със 17%

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Пациенти, които приемат антибиотици, са изложени на повишен риск от развитие на рак на дебелото черво в рамките на пет до десет години. Изследване по въпроса е било публикувано в Journal of the National Cancer Institutе от шведски екип.

Случаите на рак на дебелото черво намаляват от средата на 80-те години на миналия век благодарение на това, че повече хора, са били подложени на скрининг и промяна на свързаните с начина им на живот рискови фактори. Въпреки това, докато случаите намаляват сред възрастните хора, се увеличават при по-младите пациенти от средата на 90-те години. Между 2012 и 2016 г. честотата на заболяването се е увеличила с 2% годишно сред хората на възраст под 50 години.

По -ранни проучвания са установили връзка между употребата на антибиотици и рака на дебелото черво. Изследователите подозират, че това се случва, тъй като
антибиотиците унищожават бактериалните инфекции, те също така и убиват и полезните бактерии и могат да позволят на патогенните да процъфтяват.

В настоящото проучване изследователите сравняват употребата на антибиотици между 2005 и 2016 г. измежду 40 545 души с рак на дебелото черво и 202 720 здрави контроли.
По този начин те са открили, че мъжете и жените, които са приемали антибиотици за повече от шест месеца, са имали 17% по-голям риск от развитие на рак на дебелото
черво (отнасящо се за възходящото дебело черво- анатомично „първата“ му част). Този повишен риск е бил видим в рамките на пет до десет години след приема на антибиотици.

Изследователите отбелязват обаче, че рискът за рак в низходящото дебело черво не съществува. Междувременно, докато жените, приемащи антибиотици, са с малко по-голяма вероятност да развият рак на ректума, същият риск не се е наблюдавал при мъжете.

Изследователите също така изучават ефектите на антибиотично бактерицидно лекарство, използвано срещу инфекции на пикочните пътища, което не засягат микробиома.
Те са открили, че това лекарство не е било свързано с повишен риск от рак на дебелото черво, което предполага на изследователите, че причината антибиотиците да са свързани с по-високи нива на рак може да се дължи на тяхното въздействие върху микробиома.

Няма абсолютно никакви причини за тревога, просто защото се приемат антибиотици. Увеличаването на риска е умерено, а ефектът върху абсолютния риск за индивида
е сравнително малък. Швеция също е в процес на въвеждане на рутинен скрининг за колоректален рак. Като всяка друга скринингова програма, важно е да участвате, за да може всеки рак да бъде открит рано или дори да бъде предотвратен, тъй като понякога „предшествениците“ на рака могат да бъдат премахнати.

Източник на информация:

1.https://www.labroots.com/trending/drug-discovery-and-development/21223/antibiotics-increase-colon-cancer-risk-17?fbclid=IwAR3yxLs9Zk1VvDz8Dr1w8ceW083M516Kskt9oJGwC3ocSIceC0g0Vzxfo2k

 

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Новости