Алкохолизъм и ракови заболявания
Кои са най-често засегнатите органи?
Употребата на алкохол е един от най-важните предотвратими рискови фактори за възникването на раковите заболявания. Заедно с употребата на тютюн и наднорменото телесно тегло алкохолът е сред най-честите причинители на рак. Употребата му причинява около 6% от всички ракови заболявания и 4% от всички смъртни случаи от рак в Съединените щати.
За съжаление много хора не знаят за връзката между употребата на алкохола и рака.
Ракови заболявания, свързани с употребата на алкохол
Употребата на алкохол е свързана с рак на:
1.Устната кухина;
2.Гърлото (фаринкс);
3.Ларинкса;
4.Хранопровода;
5.Черен дроб;
6.Дебелото черво и ректума;
7.Млечната жлеза;
8.Пикочния мехур.
Алкохолът увеличава риска от рак на стомаха и може да повлияе и на риска от някои други видове рак.
За всеки от тези видове рак, колкото повече алкохол се приема, толкова по-висок е рискът от развитието на рак. За някои видове рак и най-вече рака на гърдата, консумацията
дори на малки количества алкохол може да увеличи риска няколко пъти.
Злокачествени заболявания на устната кухина, гърлото и хранопровода са само малка част от всички видиве рак, които може да предизвика алкохола. Употребата му ясно повишава
риска от тези видове рак. Пиенето и пушенето заедно увеличават риска от
тези видове рак многократно повече от самотоятелното пиене или пушене. Това се дължи на факта, че алкохолът може да подпомага вредните химикали в тютюна да
влязат в клетките, които „облицоват“ устната кухина, гърлото и хранопровода. Алкохолът може също така да ограничи начина, по който тези клетки могат да възстановят уврежданията
на тяхната ДНК, причинени от химикалите в тютюна.
Рак на черния дроб: Дългосрочната употреба на алкохол е свързана с повишен риск от рак на черния дроб. Редовната, тежка употреба на алкохол може да увреди черния дроб,
което да доведе до възпаление и така да е причината за повишения риск от рак на черния дроб.
Рак на дебелото черво и ректума: Употребата на алкохол е свързана с по-висок риск от рак на дебелото черво и ректума. Доказателствата за това обикновено са по-силни при мъжете, отколкото при жените, но проучванията са установили връзката и при двата пола.
Рак на гърдата: Пиенето дори на малки количества алкохол е свързано с повишен риск от рак на гърдата при жените. Алкохолът може да повиши нивата на естроген в организма,
което може да обясни част от повишения риск. Избягването или дори намаляването на алкохола може да бъде важен начин за много жени да намалят риска от рак на гърдата.
Източник на информация:
1.https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/diet-physical-activity/alcohol-use-and-cancer.html