Онкология и Изкуствен интелект

Шест признака насочващи към рак на черния дроб

I.Bivolarski
I.Bivolarski
22.09.2019

Тихите признаци за рак на черния дроб

Развитието на чернодробен карцином много често е незабелязано, докато не се открие изведнъж в напреднал стадий, когато е най-труден за лечение.

Ако се обърне достатъчно внимание обаче, могат да бъдат забелязани някой симптоми, които да предупредят за наближаващ проблем с черния дроб.

Познаването на тези признаци и свързаните с тях рискови фактори,  може да помогне да се предпазите от напреднал стадий на рак на черния дроб.

Ето и някои от тях:

  1. Отслабване на апетита.

Пациентите с рак на черния дроб може да изпитат засищане необичайно бързо след като са започнали да се хранят.  Те не са в състояние да се хранят, както преди и нямат толкова голям интерес към храната като цяло. Този симптом идва на фона на това, че само допреди няколко седмици са имали нормален режим на хранене с наличието на апетит и желание да приемат храна.

2. Изпитвате стомашни проблеми.

Ракът на черния дроб може да причини неопределена болка в областта на корема. Тя може да бъде особено изразена в горния десен ъгъл, (или най-общо казано, мястото където е разположен черния дроб).

Характерно за него е, че може да разстрой стомаха и да предизвика гадене и повръщане. Може да се наблюдава и необяснимо подуване на корема.

3. Загуба на тегло.

Загубата на тегло често е един от признаците, който подсказват, че нещо се случва в тялото. Самия симптом не е специфичен само за чернодробния карцином и затова към него трябва да се отнасяме с особено внимание.

4. Пожълтяване по кожата и очите.

Когато има някакъв проблем с черния дроб,  от каквото и да е било естество и той не може да работи ефективно това се отразява на целия организъм.

Поради факта, че изпълнява ролята на химична лаборатория, която обезврежда токсините, то неговото увреждане спомага те да започват да се натрупват в тялото и един от ефектите е жълтия цвят, който се наблюдава по кожата и лигавиците на организма.

Това пожълтяване се нарича жълтеница. Както кожата така и очите също могат  да имат жълт оттенък.

5. Обезцветяване на изпражнеията

6. Проблеми, свързани с хормоните.

Туморите на черния дроб могат да произвежда хормони, които да влияят и на други симптоми в тялото.
Те могат да включват висок холестерол, високи нива на червените кръвни клетки, високи нива на калция и съответно  ниски нива на кръвната захар.

Хормоните също могат да имат въздействие, както върху мъжките така и върху женските репродуктивни органи.

Ако имате някои от тези симптоми, трябва да се обърнете към лекар!!!

Рисковите фактори включват:

1.Употреба на алкохол.

2.Хепатитна инфекция:

3.Затлъстяване

4.Диабет

5.Афлатоксини

 

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За рака