Онкология и Изкуствен интелект

Храни, които можете да използвате срещу рака

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Дали сте се замисляли, колко от храните, които консумирате, са полезни или вредни за здравето ви?
Всъщност Вашата диета е инвестиция във Вашето здраве!

Предотвратете ракa с петкомпонентно хранене

Стилът на хранене играе много важна роля при възникването на рака, един от най-важните здравословни проблеми.
Това, което ядете, е толкова важно, колкото и количеството, което консумирате.

Здравословното хранене подразбира консумацията на храни, богати на пет основни групи хранителни съставки, от които нашите тела нуждаят.

Както мнозина от нас знаят, това са: 1. мляко, 2. месо-риба, 3.зеленчуци-плодове, 4.зърнени храни и 5.мазнини.

Когато става въпрос за млечни продукти, трябва да се знае, че пробиотичните храни регулират флората на червата.
Необходимо е да консумирате по няколко супени лъжици кисело мляко всеки ден за тази цел.
Друга група храни, която защитава флората на червата и помага за растежа на полезните бактерии, благодарение на съдържанието си на фибри, са бобовите култури.
Консумацията на бобови продукти 2-3 пъти в седмицата осигурява много важни ползи, от регулирането на глюкозата в кръвта до предотвратяване на рака на ректума.

Ограничете консумацията на салам, колбас и пастърма.

Консумирайте повече риба- скумрия и сардина или друга такава, като това са и храните с най-голямо количество омега-3, което е ефективно за защита на клетките на очите и мозъка.

От друга страна, трябва да бъдете внимателни при консумацията на червено месо, което е богато на желязо, цинк, магнезий, калий и селен.
Според Световната здравна организация, консумацията на 50 грама обработено месо на ден увеличава риска от рак на колона с 18 процента.
Това означава, че честата консумация на обработени меса като колбаси, салами и шунка води до ракови заболявания с по-голяма статистическа вероятност.

Имайте разнообразен начин на хранене срещу рака

Трябва да придаваме голямо значение на консумацията на зеленчуци и плодове. Поне 3 до 5 вида плодове и зеленчуци следва да се консумират всеки ден.

Колкото по-разнообразни са плодовете и зеленчуците, които ядете, толкова повече антиоксиданти ще приемате. Винаги предпочитайте плодове и зеленчуци с
по-тъмна окраска. Важно е да консумирате тъмнозелени зеленчуци като листна зеленина, спанак и лапад; плодове като нар също са много полезни,
жълто-оранжевите плодове като кайсия, морков и тиква, други като сливи, също. Можете да консумирате чесън и лук.

Предпочитайте пълнозърнесто брашно пред бялото брашно

Житни продукти, съдържащи въглехидрати, протеини, витамини В и Е и минерали като магнезий, желязо и цинк, са най-важните енергийни източници за нашето тяло. Въпреки това трябва да се ограничават прости въглехидрати като бяло брашно, ориз, захар и мармалад. Тези храни бързо повишават
кръвната глюкоза и стимулират тялото да произвежда инсулин.

Секрецията на инсулин води до складиране на излишна захар в кръвта под формата на мазнини.
За съжаление, увеличеното количество мазнини в тялото отваря пътя към рака. Затова е от съществено значение да консумирате храни, приготвени
с непреработени зърна като целина или ръж.

Растително масло

Растителните масла са защитни срещу рака. Но от друга страна, не използвайте повече от две супени лъжици растително масло, докато готвите
зеленчуци, тъй като прекомерната консумация на тези масла може да предизвика „стрес“ и да отслаби имунната система. Не добавяйте допълнително
масло при готвене на храни с животински мазнини, като месо и риба.
Добавете маслото след като ястието се приготви, а не преди готвенето му,
колкото е възможно. За да предотвратите загубата на витамин Е, маслата трябва да бъдат изложени на светлина и въздух по време на съхранението си.

Ето и някои съвети за храни, които да използвате в кухнята Ви!
Ако искате да се предпазите от рак, винаги трябва да имате тези храни у дома си.

1.Соя, леща
2.Сирене без мазнини, сирене с ниско съдържание на мазнини, кисело мляко
3.Бели бобове, наденица
4.Зелени бобове, грах
5.Плодове (портокал, мандарина, кайсия, черен дъб, джанкин, череша, вишна, червена боровинка)
6.Орехи, фъстъци и лешници
7.Зеле, карфиол, спанак, репички, цвекло, ряпа.
8.Пълнозърнест хляб и ръж, булгур.
9.Яйца

Ръководство за хранене ако искате да се предпазите от рак

Прегледайте кухнята и менюто си и променете правилата си за хранене срещу рак. Следвайте тези правила за хранене:

1.Трябва да се поддържа идеалното тегло за тялото си.
2.Не обелвайте плодовете и зеленчуците, ако могат да се консумират с кората.
3.Консумирайте пълнозърнест хляб, ръжен хляб, булгур.
4.Имайте предвид и храни, богати на антиоксиданти и витамин C като: чесън, зеле, броколи, цвекло, домат, зелен чай, грейпфрут, ленено семе,
джинджифил, куркума и боровинки във вашата дневна диета.

5.Гответе зеленчуците с малко количество вода или в собствения им сос.
6.Обърнете внимание на условията за съхранение на храните.
7.Прегледайте етикетите на бързите храни.

8.Уверете се, че зеленчуците са свежи и гответе своите ястия сами.
9.Прекратете консумацията на алкохол.
10.Не пропускайте упражненията срещу рак.
11.Преходите, плуването, карането на колело или обикновенна тренировка за поне 30 минути в 3 дни на седмицата са много подходящи за Вашето здраве.
12.Поддържайте този график през останалата част от живота си, въобще.
13.Винаги имайте предвид тези препоръки, за да се предпазите от рак.

Опитайте да следвате това ръководство за хранене срещу рака, когато ходите на пазар и когато сте в кухнята, за да готвите.

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Диети