Онкология и Изкуствен интелект

Хранене при рак на дебелото черво

I.Bivolarski
I.Bivolarski
25.09.2019

Хранене при рак на дебелото черво

Диетата и правилното хранене са жизненоважни в борбата срещу рака на дебелото черво.

Бързото натрупване на доказателства в подкрепа на здравословното хранене при този вид рак трябва да се използва, както за профилактика така и за лечение.

Като цяло,  препоръките за хранене включват наличието на по-малко наситени мазнини и сол и се обръща внимание на яденето на разнообразни видове плодове  и зеленчуци богати на витамини, минерали и антиоксиданти.

Счита се, че яденето на твърде много мазни и сладки храни понякога може и да увеличи риска от възникване на рак на дебелото черво.

Но самата идея, че ракът се храни от сладкото  (и оттам идеята за премахване на всички захари и въглехидрати ) и че пациентът може да „изгладува“ ракът, като си мисли че така може да го убие е грубо опростяване на това комплексно заболяване.

Здравословната диета осигурява множество ползи за предотвратяването на рак на дебелото черво и е важна част въобще от живота на човек.

Като за начало можете да следвате някой от следните насоки:
1. Яжте плодове и зеленчуци;
2. Яжте прясна риба 1-2 пъти седмично;
3. Ограничете консумацията на червено месо;
4. Да се избягва излишната сол и наситените мазнини;
5. Поддържайте здравословно тегло и запазете физическата си активност;
6. Ограничете алкохола;
7. Избягвайте тютюнопушенето.

Има храни, които са признати в борбата с рака. Тези „суперхрани“ може да са част от ежедневната ви диета.
Ето и някой препоръки:

Предложенията за промяна в начина на живот са:

1.поддържане на здравословно телесно тегло и

2.ежедневни упражнения, които да намалят риска от затлъстяване.

Намаляването на мазнините в храната на по-малко от 30% от приетите калориите и повишения прием на пресни плодове и зеленчуци, както и омега-3 мазнини често срещащи се  в рибата, ядките и рапично масло могат да спомогнат за намаляването на риска от развитие на рака на дебелото черво.

Въпреки, че е трудно да се установи кои компоненти от диетата са най-критични за повишаване на риска от рак на дебелото черво, убедителни доказателства показват понякога връзка между червеното месо и приемът на мазнини (дори в някой случай и на повишен прием на захари). Това не означава, че сами по-себе си тези вещества са крайно вредни, а че тяхната консумация трябва да бъде в разумни граници.

Въпреки това, консумацията на мазнини от риба дори може да намали риска.

По-високите стойности на холестерола (отражение на общия прием на хранителни мазнини в организма) корелират значително с повишен риск от развитие на рак. Затлъстяването и липсата на физическа активност също са свързани с повишен риск от рак на дебелото черво.

Загуба на тегло

За пациентите с рак на дебелото черво, поддържането на здравословно хранене е важно, за да устоят на изпитанията на лечението и, за да намалят тежестта на страничните ефекти от лечението, било то хирургично, химиотерапевтично, лъчетерапевтично или комбинация с някои от тях.

Здравословната диета може да включва: течности, за да се предотврати обезводняването; прием на белтъчини, за да се поддържат мускулната маса и телесните тъкани; въглехидрати и мазнини, които да произвеждат калориите необходими за доставянето на „гориво“ за тялото, витамини и минерали, за да се поддържа цялостното нормалното функциониране на организма.

Странични ефекти от лечението на колоректалния рак, които причиняват
загуба на тегло и нездравословен хранителен статус включват: запек, диария, умора, газове и подуване на корема, загуба на апетит, гадене, възпаление по лигавиците на устата и гърлото, промени във вкуса и повръщане.

Диагнозата на рак на дебелото черво като такава може да предизвика безпокойство, а лечението дори и да причини болка в някой случай. Така по този начин страничите действия и психическото напрежение могат да доведат до загуба на тегло.

Омега-3 мастни киселини
За омега-3 мастните киселини е установено, че са полезни при невропатия и загуба на апетита при пациентите с рак. Проучване в John Hopkins установява, че рибеното масло, може да стимулира апетита при някой пациенти.

Омега-3 мазнините могат да имат понякога и защитни свойства срещу рак и други хронични заболявания. Тези киселини се съдържат в рибата (сьомга, херинга и скумрия), лененото семе и масло, орехите, рапичното масло. По отношение на превенцията, пациентите трябва да приемат стандартно мултивитамини и минерали, необходими им за деня.

Фибри

Счита се, че фибрите в диетата могат да имат защитен ефект за предпазватено от рак на дебелото черво.

Диетите, богати на зеленчуци висок процент фибри в себе си демонстрират значително по-висока защита срещу рак. Това е разкрито при проспективно проучване на повече от 760,000 души.

Фибрите най-вероятно изглежда, че имат редица механизми, отговорни за защитните им ефекти: намаляват времето за преминаване на фекалената маса през червата, най-вероятно участват и в разреждането на концентрацията на други съставки попаднали в дебелото черво, като по този начин свеждат до минимум контакта между същинските канцерогени и лигавицата на дебелото черво, не се разграждат или абсорбират в тънките черва, но се подлагат на ферментация в присъствието на дебелочревната флора.

Мляко

Няма засега категорични доказателства, че млякото вреди на организма и подпомага развитието на рак.

Въпреки множеството негативни коментари относно консумацията на мляко, то съществуват данни и доказателсват, от които може да се заключи, че млякото дори може да предпазва възникването на рак на дебелото черво в някой случай.

Повече информация:

1.World Cancer Research Fund and the American Institute of Cancer Research
http://www.colorectal-cancer.ca/en/nutrition/nutritional/.

2. World Cancer Research Fund/ American Institute for Cancer Research. Food, Nutrition, Physical Activity,and the Prevention of Cancer. A Global Perspective. Washington, DE: AICR, 2007.)

Компонентите в млечните продукти, на които може да възлиза този благотворен ефект идват от двете основни вещества-калция и витамин D.

Въпреки тях разбира се, могат да бъдат включени и други компоненти на млякото (Pufulete 2008 г.).

Изследванията до момента показват, че има синергичен ефект между калция и витамин D за предотвратяване на рак на дебелото черво. (Grau al 2003).

Вероятно калция в млякото помага за предотвратяването на растежа на доброкачествените полипи в дебелото черво, един от най-ранните признаци за рак на дебелото черво.

Витамин D на свой ред проявява своята значителна роля в подпомагането на организма за абсорбцията на калция. В допълнение на това изследвания показват, че витамин D може да инхибира растежа в някой случай на раковите клетки.

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Диети