Онкология и Изкуствен интелект

Хранене при рак на белия дроб

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Хранене при пациенти с рак на белия дроб
Ако са Ви поставили диагноза рак на белия дроб, то може да се питате дали трябва да спазвате определена диета или конкретен хранителен режим за заболяването. Към днешна дата няма данни, които да потвърждават, че определена диета има благоприятен ефект върху самото заболяване. Или най-общо казано:

Няма предписан план за диета при пациенти с рак на белия дроб.

В определен момент след поставянето на диагнозата, Вашите хранителни нужди и навици могат да се променят. Дали ще е заради стреса или заради започващото лечение, то трябва да очаквате, че промяна може да има.

При разговор с пациенти съм получавал противоречива информация за промяната на хранителните навици. При едни пациенти има рязко отслабване на тегло, което е било свързано и с загубата на апатит в даден момент преди или след поставянето на диагнозата.

Някой пациенти съобщават за отвращение към месни продукти или колбаси. Трети пък съобщават за повишен апетит или пък нямат никаква промяна в него.

Имайте предвид, че  хранителните нужди на всеки човек (дори и при пациентите с рак на белия дроб) са различни. Една определена диета може да се основава на определен план от страна на пациента, която да се съобразява с неща като текущ ръст и тегло, както и с всички други заболявания, които може да имате като например диабет или сърдечни заболявания.

Винаги се съобразявайте с факта, ако сте алергични към някой продукти, просто да не ги употребявате. Това не е свързано с онкологичната Ви диагноза!

Ето някои малки препоръки, които можете да имате предвид, когато Ви поставят диагноза рак на белия дроб:

1.Поддържайте здравословно тегло.Ако сте загубили определена част от теглото си преди поставянето на диагнозата и вече сте преминали през определни лечебни практики, то можете да се опитате да възвърнете част от предишното си тегло.

2. Стандартния съвет да приемате умерено необходимите Ви хранителни вещества. Това са протеини, въглехидрати, витамини, минерали и вода.
3.Избягвайте храни, които преди не сте харесвали, но сега ви насилват да приемате.

4.Съобразявайте се и със съпътсващите Ви заболявания. Не е нужно да се коментира, какво да ядете ако имате диабет например.

5.Винаги е добре да направите консултация с диетолог.

6.Можете да разговаряте с пациенти с Вашето заболяване, с които да обмените опит.

7.Движете се, колкото е възможно повече!

Но ако все пак искате конкретни съвети, то можете да се запознаете с някой малки предложения, които се срещат из интернет пространствотобез да претендират за ичерпателност:

Ето няколко примера взети от ТУК:

1.Нискомаслени млечни продукти;
2.Готвени, консервирани или замразени зеленчуци (необработени);
3.Плодови и зеленчукови сокове;
4. Хляб изделия;
5.Ориз;
6.Овесена ядки;
7.Пилешко месо;
8. Фъстъчено масло;
9.Яйца;
10.Тофу;
11. Супи;
12.Чай.

Бъдете винаги внимателни ако сте алергични към някой от продуктите!!!

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Диети