Онкология и Изкуствен интелект

Хондросарком

I.Bivolarski
I.Bivolarski
10.03.2019

Хондросарком

Хондросаркомът е злокачествено заболяване, съставено от трансформирани клетки произвеждащи хрущял. Около 30% от злокачествените заболявания на скелетната система са хондросаркоми.

Сравнително устойчив е на химиотерапия и лъчетерапия. За разлика от другите тумори на костите, които засягат предимно деца и юноши, хондросаркомът може да се появи във всяка възраст.

Засяга мъжете два пъти по-често  отколкото жените. Хондросаркомът може да възникне във всяка една кост на човешкото тяло. Най-често се локализира в таза, раменния пояс и ребрата.

По-рядко в крайниците и гръбначния стълб.

Етиология
Точната причина за възникването на хондросаркома все още е не е известна. Най-вероятната причина са наследствени увреждания в ДНК-молекулата.

Патологична анатомия

Макроскопски, периферното локализиране на тумора се характеризира с твърда повърхност прилягаща по костта, която е засегната. Понякога туморът може да проникне в дълбочина на костта.

В самия тумор могат да се открият огнища на осификация и петрификация. Туморът може да има и плътноеластична консистенция, като при наличие на разпад или кръвоизлив да бъде по-мек на допир като няма ясно разграничение от близката тъкан.

При разрез лесно може да се определи хрущялния характер на тъканта.

Микроскопски тумора прилича  понякога на хондрома, която се състои от незрели клетки с подчертано клетъчни атипизми.

Клинична картина

Главната особеност на злокачественото заболяване е рязкото увеличаване на размера на предварително съществуващ вече доброкачествен тумор. Клиничното развитие на хондросаркома обикновено е бавно.

Поставянето на диагнозата понякога може да закъснее.

Подуването постепенно се разпространява по дължината на костта. Инфилтрирането, прорастването и унищожаването на  костта също е бавен процес. Движенията на ставите са затруднени и болезнени. При нарастване на туморното образувание кожата може да стане лъскава.

Ако прорастне през периоста в меките тъкани, то растежът на хондросаркома обикновено се ускорява. Бързо развиващите се форми на хондросарком се срещат при около 10% от пациентите.

Характерно е хематогенното метастазиране в белите дробове, което се случва много по-често и по-късно от това при остеосаркомите.  Местните рецидиви са чести и силно злокачествени.

По-характерните симптоми са:
-Болка в гърба или бедрата;
-ишиасна болка;
-проблеми с пикочния мехур;
-Едностранно разположено подуване по ставите на тялото.

Диагноза

Водещият метод за доказването са биопсията и рентгеновото изследване.
При лабораторните кръвни показатели се открива ускорено утаяване на червените кръвни клетки (СУЕ), увеличени стойности на алкалната и киселата фосфатаза.

Лечение

1.Хирургично;
2.Лъчелечение;
3.Химиолечение.

Прогноза

Прогнозата за пациенти с хондросарком след радикално радиохирургично лечение е значително по-добра, отколкото при пациенти с остеосаркоми.

След хирургично лечение преживяемостта е 17-25% за 5 години.

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Саркоми