Онкология и Изкуствен интелект

Фиброаденом на гърдата

I.Bivolarski
I.Bivolarski
26.02.2019

Фиброаденомът е често срещан доброкачествен (нераков!) тумор на гърдата, съставен от жлезиста и стромална (съединителна) тъкан.

Фиброаденомът е най-често срещан при жените между 20 и 30 години, но могат да бъдат открити на всяка възраст. Склонни да се свиват, след като  се навлезе в менопауза.

Фиброаденомът често може да се опипа като твърда бучка в областта на гърдата. Някои фиброаденоми са твърде малки, за да се усетят и оставят незабелязани, но някои мога да достигнат до няколко сантиметра. Фиброаденомите са най-често с кръгла форма и ясни граници. Можете да се усетят подкожно.

Могат да съществуват множество фиброаденоми на една гърда.

Клинична картина
Клинично, нещата с които се характеризират фиброаденомите обикновено са:

Безболезненост;

• Твърдост или консистенция на гума;

 Подвижни са;

• Единичен кръг с отчетливи, гладки граници;

• Може да присъства в едната или в двете гърди.

При мъже фиброаденомите тумори са много редки, като тези случаи дори могат да бъдат свързани с някакво антиандрогенно лечение.

Диагноза

Някои фиброаденоми могат да се усетят от жената, но някои могат да се открият само чрез  образна диагностика като мамография или ултразвук.

Необходима е биопсия (вземане на тъкан от гърдата, за да се провери  хистологично) и да се разбере дали туморът е фиброаденом или някакъв друг вид.

Повечето фиброаденоми изглеждат почти еднакви навсякъде, когато се гледат под микроскоп и се наричат ​​прости фиброаденоми. Някои обаче имат и други промени и се обозначават като ​​комплексни фиброаденоми. (тези фиброаденоми са малко по-големи като размер и са склонни да се появяват при по-възрастни пациенти.)

Как фиброаденомите влияят на риска от рак на гърдата?
Счита се, че жените с прости фиброаденоми имат леко повишен риск от рак на гърдата, приблизително около 1,5 пъти повече от жените без промени в гърдите.

Лечение

Много лекари препоръчват отстраняването на фиброаденомите, особено ако те продължават да растат или променят формата на гърдата.

Понякога тези туморни образувания спират да растат или дори се свиват от самосебе си, без никакво лечение.  Те се подлагат на наблюдение.  В такива случаи отстраняването им може да означава и отстраняване на много  нормални тъкани на гърдата, което да доведе до появата на белези, които биха променили формата и структурата на гърдата. Това от своя страна би могло да направи и бъдещите мамографии по-трудни за разчитане.

За жените, които имат фиброаденоми, е важно да имат редовни прегледи на гърдата при лекар, където да им бъдат провеждани образни изследвания, за да се уверят, че фиброаденомите им не растат.

Понякога  фиброаденоми могат да се появят и след отстраняването на предходен. Това означава, че се е образувала друга фиброаденома като това не означава, че старият се е възвърнал.

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За рака