Онкология и Изкуствен интелект

Трастузумаб дерукстекан беше одобрен в САЩ за лечение на HER2 позитивен рак на гърдата

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Американската агенция по храните и лекарствата издаде ускорено одобрение за ново лекарство срещу рак на гърдата – трастузумаб дерукстекан (trastuzumab deruxtecan).

Лекарството, може да направи лечението на рака на гърдата значително по-евтино и по този начин много по-достъпно за жените по целия свят.

Това е чудесна новина за пациентите с рак на гърдата, особено за тези в развиващите се страни, където конвенционалните лекарства са твърде скъпи. По-специално, новото лекарство действа срещу HER2-положителен рак на гърдата.

При клиничното изпитване във фаза 2 е било установено, че лекарството като цяло е било ефективно при лечението на жени с този вид на рак на гърдата, дори и когато вече се е разпространило в други части на тялото (метастазирало).

В проучването- 184 жени, които вече са били лекувани с две или повече терапии за анти-HER2, включително трастузумаб, трастузумаб емтанзин и пертузумаб се е открило, че  60,3% от тях са отговорили положително на лекарството.

Тези резултати са много по-добри от тези, които обикновено са били докладвани в други проучвания за трета и по-късна линия на лечение в популацията, където средната преживяемост без прогресия е била в обхвата от около 4 до 5 месеца.

Въпреки ползите от лекарството обаче, изследователите предупреждават, че то има и странични ефекти, включително потенциално фатална интерстициална белодробна болест и пневмонит.

По-специално те предупреждават пациентите и лекарите да бъдат бдителни за симптоми като кашлица, задух, повишена температура и  ако забележат някой от тях, да прекратят лечението незабавно до разрешаването на проблемите.

Източник на информация:

1.https://www.labroots.com/trending/drug-discovery-and-development/16452/drug-breast-cancer-treatment-affordable
2.https://www.who.int/news-room/detail/18-12-2019-who-prequalifies-first-biosimilar-medicine-to-increase-worldwide-access-to-life-saving-breast-cancer-treatment

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Trial Wars