Онкология и Изкуствен интелект

Сърбеж по кожата при онкоболни

I.Bivolarski
I.Bivolarski
22.09.2019

Сърбежът на кожата е неприято, дразнещо усещане, предизвикващо дискомфорт. Понякога самото усещане, може да е много изнервящо за пациентите и да налага моментална намеса от страна на лекуващия лекар.

Самият сърбеж може да бъде причинен от много странични заболявания, които да нямат нищо общо с онкологичната диагноза.  Той е често срещан при по-възрастните хора, тъй като кожата им има тенденция да става все по-суха с възрастта.

Когато се поява подобно оплакване е добре да разговаряте с Вашия лекуващ Ви онколог или да проведете консултация с дерматолог.

Кожата, имайте предвид, че може да изглежда нормална, зачервена, груба или неравна. Повтарящото се  „разчесване“ може да предизвика появата на повдигнати „задебелени“ области по нея, които могат да се разкървят и да се превърнат във входна врата за различни инфекции.

Много хора намират облекчение с ежедневно овлажняване, използване на нежни почистващи препарати  и къпане с хладка вода. Дългосрочното облекчение обаче изисква идентифициране и лечение на причината за сърбежа. Лечението може да включва  медикаментозни лосиони и перорални средства.

Симптоми

Може да имате сърбеж по определени малки участъци на кожата, като например на ръка или крак или самия той да се разпростира по цялото Ви тяло.
Сърбежът може да се появи без забележими промени на кожата, но може също така да е свързан с:

1.Зачервяване;
2.Подутини, петна или мехури;
3.Сухота (да имате напукана кожа);

Понякога сърбежът трае дълго време и може да бъде много интензивен. Докато разчесвате района,
промените по кожата стават все по-ясни и понякога колкото повече се засилава сърбежа, толкова повече се разчесвате.
„Нарушаването“ на този цикъл на сърбеж-разчесване понякога може да бъде трудно, но самото му прекусвате води до облекчение на симптома.

Причини

Причините за сърбеж по кожата включват:

1.Кожни състояния. Много кожни заболявания сърбят, включително сухата кожа (ксероза), екземата (дерматит), псориазисът, крастата,
изгарянията, белезите, ухапванията от насекоми.

2.Вътрешни болести. Сърбежът по кожата може да бъде и симптом на някакво основно заболяване. Тук се включват: чернодробно заболяване,
бъбречна недостатъчност, желязодефицитна анемия, проблеми с щитовидната жлеза и както разбира се и някои видове рак,
включително множественния миелом и лимфома.

3.Нервни разстройства. Условия, които засягат нервната система като множествената склероза, диабет, притиснати нерви и  херпес зостер (херпес зостер), могат също да причинят сърбеж.

4.Психични заболявания. Примери за психични заболявания, които могат да причинят сърбеж по кожата, са: тревожността,  обсесивно-компулсивното разстройство и депресията.

5.Алергични реакции. Вълнени платове, определени химически вещества, сапуни и други, могат да раздразнят кожата и да причинят сърбеж.

Понякога дори растителни препарати, паразити или козметика, също могат да предизвикат алергична реакция. Също така реакциите към някои  лекарства, като наркотични (опиоидни анаггетици) болкоуспокояващи лекарства могат да причинят сърбеж по кожата.

6.Бременност. По време на бременност, също се изпитва сърбеж по кожата.

Понякога причината за сърбежа не може да бъде определена.

Източници на информация:

1.https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/itchy-skin/symptoms-causes/syc-20355006
2.http://cancer.unm.edu/cancer/cancer-info/cancer-treatment/side-effects-of-cancer-treatment/less-common-side-effects/skin-reactions/itching/
3.Is Itching a Sign of Cancer?- https://blog.dana-farber.org/insight/2016/08/is-itching-a-sign-of-cancer/

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За ракаСтранични реакции