Онкология и Изкуствен интелект

Странични ефекти след химиотерапия

I.Bivolarski
I.Bivolarski
02.01.2021

Изтеглете „Странични и нежелани действия по време или след химиотерапия, имунотерапия и таргетна терапия (Ръководство за пациенти) 2021„:Adverse_Effect_chemotherapy2020

Чуйте статията за Страничните ефекти в Звуковия файл

На какво да обърнете внимание след ХТ!

ВАЖНО! Можете да получите веднага Ръководството за пациенти: Странични и нежелани действия по време или след химиотерапия, имунотерапия и таргетна терапия 2021 г. пишете на bivolarski@cancer.bg и ще Ви бъде изпратено по е-поща.

Ако имате въпроси можете да пишете също на: help@cancer.bg

Пикът на страничните реакции, може да настъпи около 10-12-я ден след ХТ.

След като претърпите първи или пореден курс на ХТ, трябва много внимателно да обръщате внимание на тялото си и неговото поведение в следващите дни след като бъдете изписани. Дните непосредствено след ХТ може да са критични за цялостния процес на лечение. Дните след ХТ са и времето, когато могат да се проявят първите странични реакции на лекарствата.

Като токсична терапия, особено, когато се касае за неспецифична ХТ, се оказва влияние върху всички клетки в организма и най-вече на тези, които активно се делят.

Поради тази причина винаги бъдете нащрек, че:

Химиотерапията може да повлияе върху:  костния мозък,  лигавицата на стомашно-чревния тракт (устата, хранопровода, стомаха, тънките черва, дебелото черво), половите органи и космените фоликули.

Някои противоракови лекарства могат да увредят функционирането на жизненоважни органи като сърце, бъбреци, пикочен мехур, бели дробове и нервната система.

Макар и да има вероятност да имате някоя от изброените реакции през време на химиотерапевтичната си почивка, то наблегнете на следните неприятни усещания:

1.Афти в устата или по устните.

2.Зачервяване на лигавицата на устата, независимо, че не можете да определите конкретна афта. Щипене, парене и други неприятни усещания трябва да ви зострят вниманието, че нещо не е наред.

3.Ако имате затруднено преглъщане, но считате, че нямате афти в устата. За съжаление, може да имате разранявания в гърлото или в областта на хранопровода. Затрудненото преглъщане и паренето зад гръдната кост, са пак неща, на които да обърнете внимание.

4.Имате диария, която ви води повече от 2-3-4 път на ден в тоалетната, и продължава повече от 2-3 дни. Това означава, че има вероятност да се обезводните и трябва да потърсите помощ.

5.Имате необясними вариации в кръвното налягане, които преди това не сте наблюдавали.

6.Имате необяснени малки кръвоизливи от носа, венците или по време на малка и голяма нужда. Пак веднага, трябва да потърсите помомощ.

7.Имате инфекция на горните дихателни пътища или необяснима кашлица появила се след ХТ.

8.Имате повишена температура.

9.Изпитвате болка в ставите, мускулите и където и да е било по тялото ви.

10.Имате изтръпвания по ръцете и краката.

11.Имате неопределена обща отпадналост и безсилие.

12.Имате проблеми със съня, които не сте имали преди.

13. Имате гадене и повръщане.

14.Имате много силна отпадналост и умора.

15.Имате зачервяване по кожата и промени в ноктите на ръцете и  краката.

16.Имате загуба на апетит.

17.Имате сърдечни проблеми, които не сте наблюдавали преди химиолечението.

Имайте предвид, че всички изброени симптоми могат да се дължат на промяна в кръвните ви показатели, които да имат спешна нужда от лекарска намеса.

Имайте предвид, че хванати навреме изброените странични ефекти се лекуват сравнително лесно!

Възможно е,  да нямате нито една от посочените по-горе нежелани лекарствени реакции, или да се проявят само някои от тях в хода на лечението.

Кои точно странични ефекти и колко силни ще са те зависи от вида на химиотерапията, която ще се прилага, от дозата и вида на лекарството и от това как тялото Ви реагира на самото лечение.

След като приключите в химиолечението си винаги може да следите за „Големите 7 симптома на рака“.

Не забравяйте да потърсите лекарска помощ. Не винаги се налага постъпване за лечение на страничните реакции!

И все пак, не всеки пациент провеждащ ХТ, ще получи страничен ефект от нея а някои хора ще имат съвсем слабо изразени ефекти, ако въобще ги получат.

Предупредете лекуващите Ви лекари за Ваши алергични реакции в миналото от всякакво естество!

И.Б.

 

 

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Странични реакции