Онкология и Изкуствен интелект

Странични действия при хормонолечение за рак на гърдата

I.Bivolarski
I.Bivolarski
22.09.2019

Ако Ви е поставена онкологична диагноза, то е напълно възможно да Ви бъде назначена хормонотерапия. Това се прави според настоящето Ви състояние, стадия в който се намирате, и хистологичните вариации на Вашите изследвания.

Когато Ви бъде назначена хормонотерапия, то трябва да знаете, какво може да се очаква от нея. Когато получите назначения препарат, разговаряйте с Вашия лекар, които Ви го е назначил, за това какви могат да бъдат страничните действия от него. Според Вашето състояние и възраст могат да Ви бъдат назначени два хормонални препарата!

Вашия лекар ще Ви обясно всичко свързано с хормонолечението и за начина му на действие. Каквъв вид хормонопрепарат ще Ви бъде назначен, отново зависи от Вашия лекуващ лекар.

Все пак, когато започнете е добре да знаете, какво предстои, и за какво да следите. Тези познания ще Ви помогнат да преминете по-бързо през нежеланите последици, ако такива въобще възникнат.

Като цяло хормонолечението е сравнително добре поносимо и страничните реации са сравнително редки.

Стартирането на хормонолечение понякога може да е стрес за организма и да доведе до ред неприятни усещания, които до този момент не сте изпитвали. Стандартната препоръка е да говорите с Вашия лекар за това.

Усещания като: замаяност, главоболие, гадене, повръщане, горещи вълни, задръжка на течности, могат да се наблюдават в началните етапи на лечението с хормони.

Те огат да се получат при всички видове такива лекарства и като цяло са краткотрайни и отшумяват с времето. Могат да се появяват както внезапно, така и да идват постепенно.

Има пациентки, които споделят, че дори могат да усетят настъпващия момент на дадено неприятно усещане.

Когато започнете да приемате такъв препарат обикновенно е нужно малко време докато организма свикне с новите условия пред, които е изправен.

При някой пациентки могт да се наблюдават и болки в костите, мускулите и ставите. Те също отшумяват с течение на времето. Ако все пак се задържат повече от 7-10 дни то е добре да разговаряте с лекуващия Ви лекар за по нататъшни действия.

При някои пациентки, могат да се появят кожни оплаквания като обриви и зачервявания по кожата на цялото тяло. Те трябва да бъдат коментирани отново с Вашия лекуващ лекар.

Могат да се наблюдават и някой промени по кръвната картина, които като цяло също са преходни.

Понякога могат да бъдат забелязани и вагинално кървене, вагинално течение, сърбеж на вулвата, менструални нарушения. Имайте предвид, че хормонолечението Ви се назначава и според това дали сте преди или след менопауза.

Тогава ако сте преди могат да Ви бъдат назначени 2 хормонално препарата, които да използвате.

Важно уточнение за всички жени използващи хормонолечение е да посещават своя гинеколог за редовен профилактичен преглед! Това може да се случи на всеки 6 месеца, но е добре да бъде консултирано при самия гинеколог, колко често трябва да са прегледите.

Понякога сравнително рядко, хормонопрепаратите могат да дадат отражение по лигавицата на матката.

Добре е да провеждате и прегледи на костната Ви система сравнително периодично. Това означава да я проследявате с остеометрия или костна сцинтиграфия според съвет на лекар. Вие така или иначе подлежите на редовни профилактични прегледи, където можете да се срещнее с Вашия лекуващ лекар и да му зададете всички необходими въпроси.

Колко време продължава хормонолечнието?

Хормонолечението може да продължи няколко години. Това пак зависи от Вашето общо състояние и въобще от това как се чувствате. Стандартно могат да Ви бъдат назначени 5 години на употреба на даден препарат, които да бъдат удължени. С колко още ще зависи и от Вашия лекар!

Могат ли да се сменят хормоналните препарати по време на самото лечение?

Да, но това зависи от лекувашия Ви лекар и като цяло от поносимостта, която имате за лекарствата.

Все пак ако забележите някаква странична реакция, или каквото и да е, което считате, че не трябва да го имате като действие е добре веднага да разговаряте с Вашия лекар!

 

 

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Странични реакции