вт. юни 25th, 2019

Cancer.bg

Онкология и Изкуствен интелект

Симптоми при рак на пикочния мехур 

1 min read

Ракът на пикочния мехур често може да бъде открит сравнително рано, защото може да се установи бързо визуланото присъстивие на кръв в урината, което от своя страна да заведе пациента при лекар

За какви симптоми обаче да следим, ако се съмняваме за раково заболяване на пикочния мехур:

1.Кръв в урината

В повечето случаи кръвта в урината (наречена хематурия) е първият признак за рак на пикочния мехур. Трябва съвсем малко количество кръв, за да се промени цвета на урината в оранжево, розово или по-рядко в тъмно червен. Понякога самия цвет на урината е нормален, но все пак малки количества кръв се откриват, когато се тества самата урина при евентуален общ медицински преглед. Макар и да не се забелязва от пациента, то тя може да се установи микроскопски.

Кръвта може да се появи за ден и да и да изчезне след това отново, а урината да остане ясна в продължение на седмици или дори месеци. Ако човек, обаче има рак на пикочния мехур, в един момент кръвта ще се появи отново.

Обикновено в ранните стадии при рака на пикочния мехур (когато все още е малък по размери и присъства само в пикочния мехур) може да причини кървене, но почти никаква болка или някакви други симптоми.

Наличнието на кръв в урината не винаги означава, че имате рак на пикочния мехур.

Често това състояние е причинено от други заболявания като инфекции, доброкачествени (не ракови) новообразувания, камъни в бъбреците или пикочния мехур, както и от други доброкачествени бъбречни заболявания, например. Все пак е важно да се консултирате с лекар, за да откриете причината за това състояние.

2. Промени в “навиците” на пикочния Ви мехур или най-общо казано – симптоми на дразнене.

Ракът на пикочния мехур понякога може да предизвика промени в уринирането, като:

1.Да се ​​уринира по-често от обикновено;
2.Да има болка или парене по време на уринирането;
3.Да имате усещане, че трябва да отидете моментално по-малко нужда, независимо, че сте ходили преди малко.
4. Да имате проблеми като слаба струя по време на уриниране
5.Да се ​​налага да уринирате много пъти през нощта;

Тези симптоми са по-склонни да бъдат причинени от банални инфекции на пикочните пътища, също така и от камъни в пикочния мехур, свръхактивен пикочен мехур или увеличена простата (при мъжете).

Разбира се, важно е да направите преглед при лекар, за да се открие причината!

   Send article as PDF   
Cancer. bg Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.