Онкология и Изкуствен интелект

Симптоми при рак на пикочния мехур 

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Ракът на пикочния мехур често може да бъде открит сравнително рано, защото може да се установи бързо визуланото присъстивие на кръв в урината, което от своя страна да заведе пациента при лекар

За какви симптоми обаче да следим, ако се съмняваме за раково заболяване на пикочния мехур:

1.Кръв в урината

В повечето случаи кръвта в урината (наречена хематурия) е първият признак за рак на пикочния мехур. Трябва съвсем малко количество кръв, за да се промени цвета на урината в оранжево, розово или по-рядко в тъмно червен. Понякога самия цвет на урината е нормален, но все пак малки количества кръв се откриват, когато се тества самата урина при евентуален общ медицински преглед. Макар и да не се забелязва от пациента, то тя може да се установи микроскопски.

Кръвта може да се появи за ден и да и да изчезне след това отново, а урината да остане ясна в продължение на седмици или дори месеци. Ако човек, обаче има рак на пикочния мехур, в един момент кръвта ще се появи отново.

Обикновено в ранните стадии при рака на пикочния мехур (когато все още е малък по размери и присъства само в пикочния мехур) може да причини кървене, но почти никаква болка или някакви други симптоми.

Наличнието на кръв в урината не винаги означава, че имате рак на пикочния мехур.

Често това състояние е причинено от други заболявания като инфекции, доброкачествени (не ракови) новообразувания, камъни в бъбреците или пикочния мехур, както и от други доброкачествени бъбречни заболявания, например. Все пак е важно да се консултирате с лекар, за да откриете причината за това състояние.

2. Промени в „навиците“ на пикочния Ви мехур или най-общо казано – симптоми на дразнене.

Ракът на пикочния мехур понякога може да предизвика промени в уринирането, като:

1.Да се ​​уринира по-често от обикновено;
2.Да има болка или парене по време на уринирането;
3.Да имате усещане, че трябва да отидете моментално по-малко нужда, независимо, че сте ходили преди малко.
4. Да имате проблеми като слаба струя по време на уриниране
5.Да се ​​налага да уринирате много пъти през нощта;

Тези симптоми са по-склонни да бъдат причинени от банални инфекции на пикочните пътища, също така и от камъни в пикочния мехур, свръхактивен пикочен мехур или увеличена простата (при мъжете).

Разбира се, важно е да направите преглед при лекар, за да се открие причината!

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За рака