Онкология и Изкуствен интелект

Десет симптома при рак на бъбрека

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Често ракът на бъбреците няма специфични симптоми и се открива, чак когато се проведат някакви образни изследвания по друга причина.

В най-ранните си стадии ракът на бъбреците не причинява болка. Няма и други симптоми, които да ориентират пациента, че се случва нещо.

Затова симптомите на заболяването обикновено се появяват, когато туморът се е  разрастнал и е започнал да засяга близките до него органи.

Пациентите с рак на бъбреците могат да изпитат следните симптоми или признаци.

Имайте предвид, че дори и да имате един или дори няколко от изброените симптоми, то това не означава, че имате онкологично заболяване!

1.Кръв в урината;

2.Болка или стягане в областта на гръба и кръста;

3.Напипваща се маса или бучка в областта на бъбреците;

4.Подуване на глезените и краката като цяло;

5.Високо кръвно налягане;

6.Анемия;

7. Неопределена обща умора;

8.Загуба на апетит;

9.Неочаквана загуба на тегло.

10. Треска, която се появява изневиделица, продължава определен период от време, изчезва и се връща внезапно, но не е причинена от простудно заболяване, грип или друга инфекция.

При мъжете бързо може да се развият разширени вени, известни като варикоцеле около тестиса, (особено десния), което може да означава, че има някаква туморна формация в областта на бъбреците.

Ако имате въпроси, разговаряйте с лекар. Вашият лекар ще Ви попита колко дълго и колко често сте изпитвали тези симптоми. Това е, за да разбере причината за проблема, и да Ви насочи към правилните изследвания за поставянето на точна диагноза.

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За рака