Онкология и Изкуствен интелект

Рискови фактори за възникването на рак

I.Bivolarski
I.Bivolarski
12.03.2019

Рискови фактори за възникването на рак

1.Възраст
Напредванетo на възрастта е най-важният рисков фактор за възникването на ракови заболявания. Според последните статистически данни от наблюденията, средната възраст на хората с поставена диагноза рак е 66 години.

2.Алкохол
Употребата на алкохол може да увеличи риска от рак на: устата, хранопровода, ларинкса, черния дроб и гърдата.

Колкото повече пиете, толкова по-висок е рискът.

Рискът от рак е много по-висок за тези, които приемат алкохол и едновременно с това са пушачи. Предполага се, че някои вещества в червеното вино, като ресвератрола, имат противоракови свойства, но  засега няма категорични доказателства, че употребата на червено вино намалява риска от раково заболяване.

3.Химически субстанции

Във всекидневния си живот ние живеем в среда, която има редица промишлени предприятия, които в процеса на своята дейност могат да отделят вредни субстанции, които да имат неблагоприятен ефект върху нашия организъм.

Понякога е много трудно да се избегне въздействието на тези вредни субстанции.

Ето и някой от тях:
-Афлатоксини;
-аристолохична киселини;
-арсен;
-азбест;
-бензол;
-Бензидин;
-берилий;
-1,3-бутадиен;
-кадмий;
-Каменовъглен катран и въглищен катран;
-Коксови емисии;
-Кристален силициев диоксид;
-Ерионит;
-етиленов оксид;
-Формалдехид;
-Съединенията на шествалентния хром;
-горене на въглища от домакинствата;
-Минерални масла;
-съединения на никела;
-радон;
-Вторичен тютюнев дим (за непушачи);
-сажди;
-сярна киселина;
-торий;
-винилхлорид;
-дървесен прах.

4.Хронично възпаление

Възпалението е сложна биологична реакция на тъканите в кръвоносната система на вредни стимули като патогени, увредени клетки или каквито и да е било дразнители.

Това е защитен механизъм на организма да отстрани тези вредни стимули, както и да започне процес на лекуване и възстановяване на тъканта.

5.Диети

Много изследвания са разглеждали възможността за специфични хранителни компоненти или хранителни вещества, които да са свързани с евентуално увеличаване или намаляване на риска от рак.

Изследвания на ракови клетки в лабораторни условия и на животински модели понякога са предоставяли доказателства, че изолирани съединения могат да бъдат канцерогенни (или съответно да имат противораково действие).

Малко се знае за цялостното въздействие на храненето при развитието на ракови заболявания.

Има статистически данни, че употребата на някой храни може да засили предразположението към определени ракови заболявания.

6.Хормони

Някой хормони могат да увеличат риска от възникване на раково заболяване. Например естрогените, (група женски полови хормони) могат да действат понякога канцерогенно.

Въпреки че самите хормони изпълняват основна физиологична роля, както в женския така и мъжкия организъм, то те са свързани с повишен риск от някои видове рак.

7.Имуносупресия

Много хора, които получават лекарства след трансплантация на органи вземат медикаменти за потискане на имунната система, така че тялото да не отхвърли присадения орган.

Тези „имуносупресивни“ лекарства отслабват имунната система и я правят по-малко устоичива да открива и унищожава раковите клетки или пък да се бори с инфекциите, които могат да причинят рак. Инфекция с HIV и отслабването на имунната система увеличава риска от някои видове рак.

8.Инфекциозни агенти

Някои инфекциозни агенти включващи: вируси, бактерии и паразити могат да причинят рак или да увеличат риска, от възникването му.

Примери за такива са:
-Човешки Папилома вирусите (HPVs)
-Хепатит B и хепатит С вирус (HBV и HCV)
-Човешка Т-клетъчна левкемия / лимфом вирус тип 1 (HTLV-1)
-Човешка Т-клетъчна левкемия / лимфом вирус тип 1 (HTLV-1)
-Епщайн-Бар вирус (EBV)
-Човешки херпес 8 (HHV8)
-Меркел клетъчен полиомавирус (MCPyV)
-Хеликобактер пилори (Н. Pylori)
-Schistosoma hematobium
-Opisthorchis viverrini

9.Затлъстяване

Хората, които са с наднормено тегло може да са с повишен риск за развитието на няколко вида рак като: рак на гърдата, на дебелото черво, ректума, ендометриума, хранопровода, бъбреците, панкреаса и жлъчния мехур.

10.Радиация

Йонизиращите лъчения с достатъчно енергия, могат да увредят ДНК молекулата и да причинят рак.

11.Слънчева светлина

Излагането на UV радиация може да причини ранно стареене на кожата, което пък да доведе до злокачествен меламом.

12.Тютюнопушене

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За рака