Онкология и Изкуствен интелект

Рабдомиосарком (Rhabdomyosarcoma)

I.Bivolarski
I.Bivolarski
07.03.2019

Рабдомиосаркомът представлява злокачествено заболяване, което поразява меките тъкани в организма, основно мускулите.

Той може да засегне: главата, шията, крайниците и почти всяка една част от тялото. Клетките на този тумор обикновено нарастват много бързо и могат да метастазират в тялото.

При възрастни се морфологично се характеризира със слабо диференцирани кръгли или продълговати странни клетки с големи ярко оцветени зърна.

Етиология
Няма доказани определени причини за възникването на рабдомиосаркома.

Видове:
1.Ембрионален рабдомиосарком;
1.1 Ботриоиден (Botryoid ERMS);
1.2 Вретеновидно-клетъчна рабдомиосаркома (Spindle cell rhabdomyosarcoma);
2.Алвеоларен рабдомиосарком;
3.Анапластичен.

Клинична картина

Рабдомиосаркомът често започва като туморна маса, чийто признаци и симптоми могат да варират широко в зависимост от мястото и в ораганизма. Пикочо-половите тумори могат да се проявят с хематурия, обструкция на пикочните пътища, и/или скротална или вагинална маса опипваща се при палпация.

Туморите, които възникват в ретроперитонеума и медиастинума могат да станат доста големи на размери преди да дадат, каквито и е било признаци и симптоми.

Параменингиалните тумори могат да се проявят с дисфункция на черепно-мозъчните нерви със симптоми на синузит, шум в ушите, главоболие или лицева болка.

Орбиталните рабдомиосаркоми често са с орбитален оток. При развитие в крайниците обикновено може да се наблюдава бързо увеличаваща се твърда маса в съответната тъкан. Ако новобразуванието е разположено във вагината или в пикочния мехур пациентите може да се оплакват от затруднено и болезнено уриниране.

Разпространението на рабдомиосаркома в областта на главата, лицето и шията е по-вероятно да даде възможност за по-ранни признаци на заболяването поради очевидния характер на тези тумори по тези места. Въпреки различното представяне и обикновено агресивено естеството на заболяването, рабдомиосаркома има потенциала да бъде диагностициран и лекуван по-рано от други злокачествени новообразувания.

Диагноза

1.Биопсия
2.Компютърен томограф
3.Ядрено-магнитен резонанс
4.Диагностичен ултразвук
5.Костна сцинтиграфия

Лечение

1.Хирургично;
2.Лъчелечение;
3.Химиолечение.

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Саркоми