Онкология и Изкуствен интелект

Проучване оцени риска от остеонекроза и рисковите фактори

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Когато ракът се разпространи в костта, възникват болка, фрактури и други проблеми. Клиничните насоки препоръчват на пациентите, чийто рак се е разпространил в  костите им, да получават редовни инфузии на костно модифициращо лекарство, като золедронова киселина, например, за да се справят с тези усложнения.

Тези лекарства, обаче могат да имат вредни странични ефекти, включително остеонекроза на челюстта, сравнително рядко, но потенциално инвалидизиращо състояние, при което костната тъкан  в челюстта вече не е физиологично годна и уврежда венците.

Досега лекарите нямаха ясна представа, колко често хората с ракови заболявания, приемащи золедронова киселина, развиват това състояние, като предишните оценки варираха от 1% до 15%.

Сега проучване на близо 3500 души е предоставило по-категорични оценки на риска. Изследването е установило, че рискът золедроновата киселина да причини  остеонекроза на челюстта при хора с рак на костите е около 1% след една година от приема на лекарството, 2% след 2 години и 3% след 3 години.

Проучването, финансирано от NCI, и ръководено от SWOG Cancer Research Network, също така установява, и че лошото здраве на зъбите, както и тютюнопушенето са рискови фактори за развитие  на остеонекроза на челюстта при тези пациенти.

Резултатите от проучването, са публикувани на 17 декември в JAMA Oncology, и показват, че хората, които са получавали една и съща доза золедронова киселина по-често,
имат по-голям риск от развитие на остеонекроза на челюстта.

Връзка между лошото здраве на зъбите и риска от остеонекроза на челюстта

Золедроновата киселина и подобните ѝ лекарства, известни като бисфосфонати, пречат на разграждането на костната тъкан, което се получава, когато раковите клетки прорастват в  костта. Тези лекарства, обаче също така пречат и на нормалния процес на разрушаване и възстановяване, който поддържа костите ни здрави.

През 2003 г. оралните хирурзи за първи път забелязват, че някои пациенти, получаващи бисфосфонати, развиват остеонекроза на челюстта – състояние, рядко наблюдавано  преди това. Механизмите, по които бисфосфонатите причиняват това състояние, не са известни, а самата некроза е трудна за лечение.

За да се оцени рискът от остеонекроза на челюстта при хора с рак, екипът от изследването (SWOG), включващ дентални специалисти, както и изследователи на рака, са включили 3491  пациенти, които са били планирани да получат золедронова киселина за метастатичен рак на костите.

Най-често срещаните видове рак сред участниците в проучването са били рака на гърдата,  простатата и белия дроб и множествения миелом.

Участниците са били наблюдавани на всеки 6 месеца и проследявани до 3 години. Извършен е бил изходен стоматологичен преглед при 2263-ма от участниците и на пациентите се е препоръчвало да
се подлагат на прегледи при стоматолог на всеки 6 месеца.

След 3 години около 2,8% от пациентите (90 души) са били с потвърдена остеонекроза на челюстта, която е била определена като зона на открита кост в челюстта, която е била налична  поне 8 седмици.

В края на 3-тата година е било установено, че ако пациентите са започнали с лошо здраве на зъбите като например липсващи такива, протези или някаква предишна орална хирургия, както и ако са били пушачи е било по-вероятно да развиете това усложнение.

Настоящите пушачи са имали около два пъти по-голяма вероятност да развият остеонекроза на челюстта, отколкото бивши или пациенти, които никога не са пушили.

В допълнение, пациентите, които са  получили повече еднакви дози золедронова киселина през първата година от лечението (или повече), са били по-склонни да развият остеонекроза на челюстта, отколкото тези, които  са получили по-малко.

Докато общата честота на остеонекроза на челюстта е била приблизително 3% за 3 години, тяе варирала донякъде в зависимост от типа на рака. Честотата е най-висока, например, при  хора с мултиплен миелом (4,3%) и най-ниска при тези с рак на гърдата, който е метастазирал в костите (2,4%). Пациентите с мултиплен миелом вероятно ще получават
золедронова киселина на по-чести интервали от пациентите с рак на гърдата.

Източник на информация:

1.https://www.cancer.gov/news-events/cancer-currents-blog/2021/jaw-osteonecrosis-zoledronic-acid?fbclid=IwAR3NIGuTOOqgR4JhqyZH0j54Dj5xE7jIQxopQkuUOgqUonm2tMrHSNf42gw

 

 

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Trial Wars