Онкология и Изкуствен интелект

Промени в кожата и ноктите при раково болни

I.Bivolarski
I.Bivolarski
22.09.2019

Лечението на раковите заболявания може да причини редица промени в кожата и ноктите. Това се дължи на използваните лекарства или използваните методи на лечение.

Странични и нежелани действия по време или след химиотерапия, имунотерапия и таргетна терапия (Ръководство за пациенти) 2019
ВАЖНО!!!Можете да получите ръководството напълно безплатно в .pdf файл като пишете на адрес: bivolarski@cancer.bg

Лъчетерапията и Химиотерапията могат да доведат до промени в състоянието на кожата и ноктите!

Когато лечението на дадено раково заболяване причини проблеми по кожата или ноктите има кремове и лосиони, които могат да помогнат, за да се почувствате по-добре.

Лъчетерапията например може да причини проблеми по кожата като я направи суха и понякога сърбяща. Също така могат да се наблюдават и зачервявания на места подложени на интервенция. Кожата може да изглежда като след слънчево изгаряне да е подута или подпухнала.

Химиотерапията пък може да повреди бързорастящия слой в кожата и ноктите.

Някои хора могат да развият обрив или слънцечувствителност след лечение (независимо дали ще е лъче- или химиотерапия), което да направи излагането Ви на Слънце много по-болезнено.

Промените по ноктите могат да включват потъмняване или напукване като е възможно кожичките около ноктите да са зачервени и болезнени.

Приложението на химиотерапия при хора, които са получили и лъчетерапия в минал период от своето лечение може да причини зачервяване по кожата.

Таргетната терапия също може да причини: сърбеж (пруритус), обрив, и проблеми с ноктите.

Тези кожни проблеми са сериозни и се нуждаят от спешна медицинска помощ.

Винаги, когато е удобно трябва да обърнете внимание на следните прояви:

1.Внезапен и/ или тежък сърбеж, обрив появил се още по време на химиотерапията или малко след нея. Това може да са признаци на алергична реакция и медицинския персонал трябва да бъде уведомен веднага за нея.

2.Рани по тялото ви, когато провеждате лечение.

Можете да получите и така наречената фоточувствителност. При фоточувствителността, кожата Ви вероятно ще стане много по-чувствителна към слънчевата светлина и може да бъде много по-лесно увредена от ултравиолетовите лъчи.. Тя може много лесно да се изгори, дори след много малко излагане на Слънце(дори и от светлина, която идва през прозорците).

 

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Странични реакции