Онкология и Изкуствен интелект

Признаци и симптоми на филодните тумори

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Филоидните тумори (наричани също цистосаркома филодес) обикновено са големи, бързо растящи маси, които се образуват от перидукталните стромални клетки на гърдата. Те представляват по-малко от 1% от всички новообразувания на гърдата.

Това е предимно тумор срещащ се при възрастни жени, и с изключения при млади пациенти. Пациентите обикновено усещат твърда маса в областта на гърдада. Появата им е най-често между 40 и 50 години, преди менопаузата.

Това е с около 15 години повече от обичайната възраст на пациентите с фиброаденом, състояние, с което филодните тумори могат да бъдат объркани.

Най-честият симптом при филодния тумор е гърдата, подутина, която може да се установи палпаторно.

Филоидните тумори са склонни на бърз разтеж, в рамките на седмици или месеци, и могат да достигнат на размер от 2-3 см или понякога и повече.

Този бърз растеж не означава автоматично, че филодният тумор е злокачествен! Доброкачествените тумори също могат да растат бързо.

Обикновено бучката не е болезнена. Ако не се разбере за нейното съществуване, то бучката може да се забележи изпъкналост, месеци по-късно.

В по-напредналите случаи, когато се касае за доброкачествени, гранични или злокачествени новообразувания, филодният тумор може да предизвика дори появата на язва върху кожата на гърдата.

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За рака