Онкология и Изкуствен интелект

Предполагаема връзка между добавка против стареене и агресивен вид рак на гърдата

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Витамин B3, известен също и като ниацин, е родово име за група биохимични съединения, включително никотинамид рибозид (NR).

Последните постижения в биомедицинските
изследвания са фокусирани върху клиничния потенциал на никотинамид рибозида, тъй като той възстановява клетъчните нива на ензим, наречен никотинамид аденин динуклеотид (NAD).

Този основен медиатор може да предпази от метаболитни и свързани с възрастта нарушения. Разбирането на ролята на NAD при заболявания, свързани с възрастта,
и способността на никотинамид рибозида да повишава нивата на NAD, доведе до множество продукти основани на никотинамид рибозид, предлагани на пазара като добавки против стареене и отслабване.

В Clinicaltrials.gov се изброяват над 40 текущи клинични изпитвания, включващи никотинамид рибозид и способността му да модулира широк спектър от заболявания, включително много видове рак.

Някои проучвания показват, че той е безопасна добавка с минимални странични ефекти. Трябва да се отбележи, че той се продава като добавка и няма терапевтични приложения.
Все още много остава неизвестно за ролята на никотинамид рибозид, особено по отношение на това, как той взаимодейства с различни биологични компоненти в тялото.

В опит да разберат по-добре, как различни видове клетки и тъкани използват никотинамид рибозида, група изследователи разработиха нова техника за визуализиране на ензима, докато „пътува“
из живия организъм. Техните открития, публикувани наскоро в Biosensors and Bioelectronics, повдигат някои тревоги относно дългосрочните ефекти от употребата на последния.

Изследователите са намират, как никотинамид рибозида влияе върху развитието на рака при миши модели на тройно негативен рак на гърдата (TNBC). Изследователите са хранели мишките с
добавен никотинамид рибозид или нормална храна в продължение на две седмици преди инокулацията на тройно негативен рак на гърдата. След десет седмици разпространението на тумора при мишките с добавка на никотинамид рибозид
надвишава това при мишките с нормална диета с 27%.

Тъй като тройно негативния рак на гърдата метастазира в мозъка, изследователите също така са изследвали, как никотинамид рибозид влияе върху разпространението на рака в мозъка. Така, те са открили, че NR-добавката
има вредни ефекти. Мишките, хранени с диета с добавка на NR, са показали значително повишена скорост на метастатично разпространение в мозъка. Демонстрацията,
свързваща никотинамид рибозида и мозъчните метастази, е особено тревожна, тъй като пациентите с тройно негативен рак на гърдата, които имат мозъчни метастази, имат много лоша прогноза и ограничени възможности за лечение.

Авторите заключават, че техните данни показват, че добавянето на NR води до значително повишено разпространение на тройно негативен рак на гърдата и увеличава метастазите в мозъка.

Статията също така показва, че изследователите продължават да работят за дешифриране на точния механизъм, чрез който никотинамид рибозид подхранва растежа на рака и метастазите.
Те отбелязват хипотеза, която предполага, че никотинамид рибозид може да отслаби кръвно-мозъчната бариера, осигурявайки път за раковите клетки да навлязат в мозъка.

Източник на информация:

1.https://www.labroots.com/trending/cancer/24030/anti-aging-supplement-linked-aggressive-breast-cancer?fbclid=IwAR0mWs10JbhcpvgBsVu3KfIwlY-wk59U_vLOcoxYXlsVVLsGcEqxkftcp6w

 

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Новости