Онкология и Изкуствен интелект

Персонализирана противоракова ваксина, свързана с обещаващи резултати при пациенти с остра миелоидна левкемия

I.Bivolarski
I.Bivolarski
12.10.2019

Индивидуализирана противоракова ваксина постига значително подобрява на резултатите при пациенти страдащи от остра миелоидна левкемия (AMЛ).

Това е потвърдено в клинично изпитване, проведено от изследователи в Израел. Продуктът е плод на дългосрочното сътрудничество между изследователските центрове на BIDMC Израел и Dana-Farber Cancer Institute.

Новата ваксината стимулира мощни имунни реакции срещу клетките на AMЛ, като заедно с това оказва и защита от рецидив в по-голямата част от пациентите.

Като цяло организма използва свой имунотерапевтични стратегии за защитата си от раковите клетки.

Със създаването на персонализирана ваксина, се използва силата на имунната система за избирателното насочване към раковите клетки на всеки индивидуален пациент като по този начин се избягват страничните ефекти на химиотерапията.

Пациенти с остра миелоидна левкемия могат да постигнат ремисия и след стандартна химиотерапия, но рецидивите са все още често срещано явление.

В това проучване, екипът от BIDMC и Dana-Farber генерират персонализирани ваксини за 17 пациента с остра миелоидна левкемия, които са били в ремисия след подлагане на стандартна химиотерапия.

Въпреки, че средна възраст е била 63 г., повече от 70 на сто от участниците остават в ремисия при средно проследяване за периода от четири години.

След получаване на серия от инжекции на ваксината, пациентите са показали увеличение в броя на левкемия- специфичните Т-клетки в кръвта и костния мозък.

Т-клетките са имунните клетки с решаващо значение за способността на организма да се  бори с патогени като вирусите, например, или в този случай- раковите клетки.

Представени само от малък брой преди ваксинацията,  Т -клетките, които разпознават клетките на острата миелоидна левкемия са се увеличили след ваксинацията, потенциално осигуряващи  дългосрочна защита срещу левкемията.

Чрез ваксината се постига използване на имунната система за насочване на силата й срещу тумора, включително и към клетките, които могат да бъдат резистентни на химиотерапия.

Ваксината генерира широк и траен имунен отговор без значителни странични ефекти.

Източник на информация:

http://www.bidmc.org

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Новости