Онкология и Изкуствен интелект

Остеопороза при онкоболни

I.Bivolarski
I.Bivolarski
28.04.2019

Остеопорозата е от най-честият тип костно заболяване. Тя се развива, когато в тялото се разрушава повече костна тъкан, отколкото може да се изгради. В  резултат на това костите стават слаби и крехки. Това прави вероятността да се счупят много по-голяма.

Причини за костна загуба
С напредване на възрастта, телата ни са все по-малко способни да заменят клетките, необходими за възстановяване на костната тъкан с нови. Това означава, че костите изтъняват и в тях могат да се появат най-общо казано- дупки. Особено предразположени към това са жените.

Други фактори, които допринасят за загубата на костна маса, могат да включват:

1.Рак на костите;

2.Рак, който се разпространил се в дадена кост. Раковите заболявания, които най-често се разпространяват в костите, са:Рак на гърдата; Рак на простатата; Множествена миелома; Рак на белия дроб.

3.Някои видове химиотерапия.

4. жените имат по-висок риск от остеопороза, отколкото мъжете. Рискът от остеопороза е особено висок след менопаузата поради по-ниски нива на естроген. Естрогенът е хормон, който спомага за поддържане на плътността на костите.

5.Хормонална терапия за рак на гърдата или на простатата. Тези лечения намаляват нивата на естроген или тестостерон. Намаляването на тези хормони допринася за загубата на костна маса и плътност.

6.Тютюнопушене и прекомерна консумация на алкохол

7.Фамилна анамнеза за остеопороза.

  • Други лекарства, включително:
  • Стероидната терапия (като преднизон)
  • Синтетична терапия на тироидни хормони
  • Лекарства за киселини в стомаха

8.Дългосрочно залежаване и физическа неактивност.

9.Лошо хранене и недостиг на достатъчно калций и витамин D.

10.Раса и етнически произход.

Фрактури при костна загуба
Хората с онкологични заболявания, които имат метастази костите е по-вероятно да получат фрактури. Едно счупване може сериозно да навреди на качеството ви на живот.

Признаци и симптоми на костна загуба
Загубата на костна маса не се случва изведнъж. Често хората не я забелязват, докато не получат някаква болка или за съжаление-фрактура. Някои хора могат да сбъркат признаците на сериозни костни проблеми със симптоми, подобни на артрит.

Все пак обръщайте внимание на:

  1. Болка в гърба (остра или тъпа);
  2. Загуба на височина във времето;
  3. Приведена поза на тялото или извита горна част на гърба;
  4. Болезненост стави или скованост.
   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За рака