Онкология и Изкуствен интелект

Остеонекроза на долната челюст при онкоболни

I.Bivolarski
I.Bivolarski
22.09.2019

Ако провеждате лечение с бифосфонати като Золедронова киселина, Ибандронова киселина, Паминдронат, поради метастази в костите е добре да знаете, че тяхното приложение е свързани с някои странични ефекти.

Един от тях е остеонекрозата на долната челюст, която може да причини влошаване на качеството на живот.

Остеонекрозата на челюстта е рядко усложнение при прилагането на бифосфонати.

Традиционно тя може да бъде свързана с някакъв вид облъчване на главата и шията при онкологични заболявания.

Разбира се, че тя може да се появи и при наличие на парадонтално заболяване, локално злокачествено заболяване на самата челюст, по време на определена химиотерапия, глюкокортикоидна такава или травма.

Една от основните причини обаче може да се дължат на високите дози интравенозни бисфосфонати, предназначени за лечението на костна метастатична болест. Те са идентифицирани като рисков фактор за остеонекроза на челюстта точни при онкологични пациенти.

Употребата на по-ниски дози бифосфонати при пациенти с остеопороза или друго метаболитно костно заболяване не е причинно-свързана с развитието на остеонекроза на челюстта.

Бисфосфонатите са широко използвани при лечението на остеопороза и метаболитно- костни заболявания. Доказано е, че те са ефективни за намаляване на риска от фрактури.

Те са ценни при лечението на скелетни усложнения при злокачествените заболявания, а именно метастатично костното заболяване и хиперкалцемията причинена от него и по този начин са ключов вариант за лечение за раково болни пациенти с метастазирало заболяване.

Механизмът, чрез който бифосфонатите могат да допринесат за развитието на остеонекроза на челюстта, не е добре описан до днес. Остеонекроза на челюстта може да се появи и при пациенти, които не приемат бифосфонати.

Превенция и лечение

Всички пациенти, получаващи бисфосфонатна терапия, трябва да се уверят, че поддържат добра хигиена на устната кухина и провеждат полугодишни (на всеки 6-месеца) посещения при зъболекар.

Прекратяването на тютюнопушенето и ограничаването на приема на алкохол трябва да се насърчават.

Преди започване на интравенозна бисфосфонатна терапия за пациент с костно-метастатична болест, трябва да се извърши подробен преглед и да се направят панорамни рентгенови снимки на устната кухина (за зъбите и челюстта).

Ако е необходимо провеждането на някаква инвазивна процедура в областта на челюстите по време, на което се провежда и интравенозна бисфосфонатна терапия с високи дози то тогава е необходимо лечението с бифосфонат  да бъде прекъснато (ако е възможно от медицинска гледна точка, и да бъде завършен основен стоматологичен преглед).

В идеалния случай терапията с бифосфонати трябва да бъде спряна по време на лечебния период.

При пациентите с остеопороза, които се нуждаят от спешна хирургична интервенция на устата, се препоръчва прекъсване на терапията с бифосфонати по време на лечебния период.

Ако операцията не е спешна, лечението с бифосфонат може да бъде преустановено за няколко месеца преди планираната процедура и да се започне отново, когато лечението е завършено.

Лечението на остеонекроза на челюстта в момента се фокусира върху борбата с локалната болка, лечението на вторичната инфекция и осигуряването на адекватен хранителен прием и подходящи хранителни добавки (ако е необходимо, използвайки специални приспособления за хранене).

 

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За ракаСтранични реакции