Онкология и Изкуствен интелект

Ноември – Месец за борба с рака на белите дробове

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Отбелязваме ноември като Месец за борба с рака на белите дробове. Целта е да се повиши обществената осведоменост относно едно от най-разпространените онкологични заболявания, както и да се акцентира върху значението на ранната му диагностика и възможностите за съвременното му лечение.

Белодробният карцином е една от водещите причини за летален изход от злокачествени заболявания у нас, като при мъжете е най-честата причина, а при жените е на трето място. По последни данни всяка година в България се диагностицират над 4200 нови случая. 5-годишната преживяемост на пациентите, засегнати от рак на белите дробове в страната, е почти два пъти по-ниска от тази в Европа. Това се дължи основно на късното диагностициране на заболяването.

Затова е изключително важно да се познават симптомите, да се избягват рисковите фактори, да се провеждат редовни профилактични прегледи и при необходимост – навременни консултации със специалист.

В условията на пандемия от COVID-19 това е наложително. От една страна, защото пациентите с рак на белите дробове са изложени на повишен риск от тежко протичане на коронавирусната инфекция, а от друга, защото симптомите на рака на белите дробове могат да бъдат близки до тези на SARS-CoV-2.

При белодробния карцином те са свързани с продължителна, дори постоянна кашлица, повтарящи се белодробни инфекции като пневмония, бронхит и др., затруднено дишане, болка в гръдния кош, рамото или гърба, промени в гласа, дрезгавост и др.

В случай, че ракът се е разпространил извън белия дроб симптомите могат да бъдат: необяснима, но прогресираща загуба на тегло, главоболие, умора, болки или необясними счупвания на кости и стави, некоординирани движения, тромбози или кървене, нарушение на паметта, подуване на врата и др.

За повече информация от Министерството на здравеопазването:

 

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/noemvri-mesec-za-borba-s-raka-na-belite-drobove/?fbclid=IwAR1tgh7_-pXdKmWp_TFVh9z5mB4owpmC_oatbOjMDIy2PvSV–5l8VgooGw

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Новости