Онкология и Изкуствен интелект

Нова молекула, действаща като „Троянския кон“, в раковата клетка

I.Bivolarski
I.Bivolarski
12.10.2019

Лекарство тип „троянски кон“, което атакува туморните клетки отвътре, може да предложи надежда на пациенти с ракови заболявания

Проучване установило, че лечението с молекулата- tisotumab vedotin (TV) – дава обещаващи резултати при онкопациенти с поне шест различни локализации на заболяването, включително тумори на шийката на матката, пикочния мехур, яйчниците и белите дробове.

Когато на тези пациенти, които вече не отговарят на стандартните терапии се приложи TV, то туморите им започват да се свиват или спират да растежа си.

За да се провери ефективността на TV, лекарството е било прилагано интравенозно на всеки три седмици на 147 пациенти с рак, които или са имали рецидив, или метастази.

Участниците са имали рак на: пикочния мехур, шийката на матката, ендометриума, хранопровода, белите дробове, яйчниците или простатата.

Резултатите са показвали, че повече от една четвърт (27%) от пациентите с рак на пикочния мехур са  имали полза от лекарството, и 26,5% от пациентките с цервикалната форма на рак.  Техните тумори са започнали да се свиват или направо са спрели растежа си.

Същото изследване е показало, че около 13% от пациентите с рак на хранопровода или недребноклетъчен рак на белия дроб са отговорили, докато само седем процента от пациентките с ендометриални тумори са се възползвали от лечението.

Като цяло раковите заболявания са реагирали на лечението с TV  със средно удължаване на определени показатели с 5,7 месеца за определени локализации, докато други са дали удължение от 9,5 месеца.

Пациентите с рак на простатата са единствените, които не са имали полза от лечението с новата молекула.

Повече информация за новата молекула:ICR and the Royal Marsden NHS Foundation Trust. 

 

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Новости