Онкология и Изкуствен интелект

Нанотехнологии в помощ на онколозите

I.Bivolarski
I.Bivolarski
07.10.2019

Учени от Института по теоретична и експериментална биофизика към РАН, заедно с финландски експерти са разработили нов вид наночастици за лечение на злокачествени новообразувания.

Те представляват порести силициеви капсули, които могат да се пълнят с определено лекарство и така да бъдат използвани за доставянето на токсичните агенти в туморите.

Изследователите покрили наночастиците със специален топлочувствителен полимер, за да гарантират, че ще остават стабилни само в определени температурни граници.

Съдържанието на покритите наночастици „по пътя“ към тумора остава плътно затворено. Когато капсулите достигнали до целта, те започват да“светят“ чрез помощта на специален лазер или радиоизлъчвател.

След загряването им частиците изпускали съдържанието си и в последствие се разлагат, освобождавайки лекарството в точното местоположение на тумора.

Така се избягват крайно тежките странични ефекти върху целия организъм.

Експерименти с мишки са показали, че разработените наночастици ефективно убиват раковите клетки като имат минимално въздействат върху околната здрава тъкан и не й нанасят поражения.

Източник на информация:

http://businessfm.spb.ru/novosti/nanotekhnologii-na-sluzhbe-onkologov

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Новости