Онкология и Изкуствен интелект

Намален брой тромбоцити при раково болни (тромбоцитопения)

I.Bivolarski
I.Bivolarski
22.09.2019

След като проведете ХТ, може да се очаквате някой неблагоприятни странични ефекти, за които трябва да знаете. Едно от тях са понижените стойности на тромбоцитите в кръвта Ви.

Странични и нежелани действия по време или след химиотерапия, имунотерапия и таргетна терапия (Ръководство за пациенти) 2019
ВАЖНО!!!Можете да получите ръководството напълно безплатно в .pdf файл като пишете на адрес: bivolarski@cancer.bg

По принцип всяка една лаборатория работи с определени референтни стойности, които могат да варират (с малко, но варират) и така обозначават, колко трябва да бъда средностатистическия брой от тези частици (не са клетки, в смисъла, които влагеме в това).

Ако стойността на тромбоцитите Ви е под 99 (10^9/l) при референтни стойности между 100 и 440, говорете с Вашия лекуващ лекар за последващите действия.

N.B.Имайте предвид, че макар и в много редки случай, има хора, които конституционно са си с ниски тромбоцити в кръвта.

Приложението на химиотерапия (както и на прицелна такава), може да спомогне за повишаване на риска от кървене (а и поява на синини по тялото). Лечението с химиотерапевтични препарати може да намали броя на тромбоцитите в кръвта и така да компрометира една част от лечението като изтегли куросовете с няколко дни.

Тромбоцитите са частици от гигантска клетка в костния мозък, които помагат на кръвта да се съсирва и спират кървенето.

Когато броят на тромбоцитите е нисък, то е възможно при нараняване да прокървите много по-лесно (може и да се наблюдават дори като малки лилави или червеникави петна по кожата Ви).
Това състояние се нарича тромбоцитопения. Разберете, че е важно да съобщите на Вашия наблюдаващ лекар, ако забележите някой от тези промени.

Съобщете веднага,  и ако имате по-сериозни проблеми, като например:

1.Кървене, което не спира няколко минути след появата му като; кървене от венци, носа, или когато имате кръвенисто повръщане;
2.Кървене от влагалището, когато не сте в менструален период (менструация);

3.Урината  Ви е червеникава или розова;

4.Изпражненията Ви са черни на цвят;

5.Кървене по време на цикъл, който е по-тежък или трае по-дълго от нормалното.

Следете за главоболие или промени в зрението, както и ако се чувствате объркани или много сънливи.

Как да се действа:

Какво да предприемете, ако сте изложени на повишен риск от кървене и синини:

1.Избягвайте някои лекарства като аспирин или ибупрофен, които могат да увеличат риска от кървене.
В случай на съмнение, не забравяйте да проверите на листовката на лекарството.

2.можете също така да бъдете посъветвани да ограните или да избегнете алкохол, ако броят на
тромбоцитите ви е нисък.
3.Вземете допълнителни грижи, за да се предотвратите кървене като: да си измивате зъбите
с много мека четка.

4.Носете удобни обувки.
5.Бъдете особено внимателни при използването на остри предмети.
6.Използвайте електрическа самобръсначка, не бръснач. Използвайте лосион и балсам за устни, за да предотвратите сухота или напукана кожа по устните.

Кажете на Вашия лекар ако имате запек или забележите кървене от ректума.
Грижа при кървене:

Ако започнете да кървите, притиснете силно областта на кървене  с чиста кърпа. Дръжте притиснато мястото, докато кървенето спре. Ако се нараните, можете да сложите и лед върху мястото на нараняването.

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Странични реакции

One Comment

  • активна

    Въпреки, че тук не е писано отдавна считам, че темата за ниските тромбоцити и ниския хемголобин е особено важна и всеки трябва да сподели своя опит, за да не се пишат по форумите разни небивалици, а понякога и вредни за здравето неща.
    Аз се сблъсках с ниския хемоглобин т.е с анемията по принуда, тъй като предвидимо тя ми беше предизвикана от лекарствата, с който лекувах рак. На второто вливане на химиотерапията веднага ми паднаха освен хемоглобинът, но ми се сринаха и тромбоцитите и левкоцитите.
    Имах късмет, че ми подадоха информация, за това как да изляза от това затруднение – анемия, едни болни и след това спасителното средство Маоло ми го каза и д-р Иванов от онкологичната болница в Русе, където правех химиотерапията поради рак. Тъй като хемоглобинът ми беше паднал до 97, а тромбоцитите на 115, той веднага ми предписа Маоло за 10 дена с максималната доза от 3 х 2 капсули на ден или общо 6 капсули на ден. След 10 дена ми направиха отново изследване на кръвта и видяха, че тромбоцитите ми се качили на 135, а хемоглобина на 102. Каза да пия максималната, същата доза още 10 дена. След това отново направихме изследване на кръвта и хемоголобина и за 20 дена се беше качил на 112, а тромбоцитите на 146 и ми направихе вливането, като по този начин с Маоло не изпуснах химиотерапията. Намалиха ми дозата на Маоло на 5 кпсули и така ги следях показателите през 10 дни. На следващата химиотерапия се качиха още и ми намалиха дозата на 4 капсули и с тази доза изкарах всичките 6 химиотерапии без проблеми до края. След като приключих химията, постепенно ги намалявах два месеца , по една капсула на 15-20 дена.
    Маоло-то е природен продукт и става за вдигане на хемоглобина и при други причини, не само при химиотерапия. Подробности има в сайта за Маоло, който се интересува по въпроса.

Comments are closed.