пт. юни 21st, 2019

Cancer.bg

Онкология и Изкуствен интелект

Намален брой тромбоцити при раково болни (тромбоцитопения)

1 min read

След като проведете ХТ, може да се очаквате някой неблагоприятни странични ефекти, за които трябва да знаете. Едно от тях са понижените стойности на тромбоцитите в кръвта Ви. По принцип всяка една лаборатория работи с определени референтни стойности, които могат да варират (с малко, но варират) и така обозначават, колко трябва да бъда средностатистическия брой от тези частици (не са клетки, в смисъла, които влагеме в това).

Ако стойността на тромбоцитите Ви е под 99 (10^9/l) при референтни стойности между 100 и 440, говорете с Вашия лекуващ лекар за последващите действия.

N.B.Имайте предвид, че макар и в много редки случай, има хора, които конституционно са си с ниски тромбоцити в кръвта.

Приложението на химиотерапия (както и на прицелна такава), може да спомогне за повишаване на риска от кървене (а и поява на синини по тялото). Лечението с химиотерапевтични препарати може да намали броя на тромбоцитите в кръвта и така да компрометира една част от лечението като изтегли куросовете с няколко дни.

Тромбоцитите са частици от гигантска клетка в костния мозък, които помагат на кръвта да се съсирва и спират кървенето.

Когато броят на тромбоцитите е нисък, то е възможно при нараняване да прокървите много по-лесно (може и да се наблюдават дори като малки лилави или червеникави петна по кожата Ви).
Това състояние се нарича тромбоцитопения. Разберете, че е важно да съобщите на Вашия наблюдаващ лекар, ако забележите някой от тези промени.

Съобщете веднага,  и ако имате по-сериозни проблеми, като например:

1.Кървене, което не спира няколко минути след появата му като; кървене от венци, носа, или когато имате кръвенисто повръщане;
2.Кървене от влагалището, когато не сте в менструален период (менструация);

3.Урината  Ви е червеникава или розова;

4.Изпражненията Ви са черни на цвят;

5.Кървене по време на цикъл, който е по-тежък или трае по-дълго от нормалното.

Следете за главоболие или промени в зрението, както и ако се чувствате объркани или много сънливи.

Как да се действа:

Какво да предприемете, ако сте изложени на повишен риск от кървене и синини:

1.Избягвайте някои лекарства като аспирин или ибупрофен, които могат да увеличат риска от кървене.
В случай на съмнение, не забравяйте да проверите на листовката на лекарството.

2.можете също така да бъдете посъветвани да ограните или да избегнете алкохол, ако броят на
тромбоцитите ви е нисък.
3.Вземете допълнителни грижи, за да се предотвратите кървене като: да си измивате зъбите
с много мека четка.

4.Носете удобни обувки.
5.Бъдете особено внимателни при използването на остри предмети.
6.Използвайте електрическа самобръсначка, не бръснач. Използвайте лосион и балсам за устни, за да предотвратите сухота или напукана кожа по устните.

Кажете на Вашия лекар ако имате запек или забележите кървене от ректума.
Грижа при кървене:

Ако започнете да кървите, притиснете силно областта на кървене  с чиста кърпа. Дръжте притиснато мястото, докато кървенето спре. Ако се нараните, можете да сложите и лед върху мястото на нараняването.

   Send article as PDF   

1 thought on “Намален брой тромбоцити при раково болни (тромбоцитопения)

  1. Въпреки, че тук не е писано отдавна считам, че темата за ниските тромбоцити и ниския хемголобин е особено важна и всеки трябва да сподели своя опит, за да не се пишат по форумите разни небивалици, а понякога и вредни за здравето неща.
    Аз се сблъсках с ниския хемоглобин т.е с анемията по принуда, тъй като предвидимо тя ми беше предизвикана от лекарствата, с който лекувах рак. На второто вливане на химиотерапията веднага ми паднаха освен хемоглобинът, но ми се сринаха и тромбоцитите и левкоцитите.
    Имах късмет, че ми подадоха информация, за това как да изляза от това затруднение – анемия, едни болни и след това спасителното средство Маоло ми го каза и д-р Иванов от онкологичната болница в Русе, където правех химиотерапията поради рак. Тъй като хемоглобинът ми беше паднал до 97, а тромбоцитите на 115, той веднага ми предписа Маоло за 10 дена с максималната доза от 3 х 2 капсули на ден или общо 6 капсули на ден. След 10 дена ми направиха отново изследване на кръвта и видяха, че тромбоцитите ми се качили на 135, а хемоглобина на 102. Каза да пия максималната, същата доза още 10 дена. След това отново направихме изследване на кръвта и хемоголобина и за 20 дена се беше качил на 112, а тромбоцитите на 146 и ми направихе вливането, като по този начин с Маоло не изпуснах химиотерапията. Намалиха ми дозата на Маоло на 5 кпсули и така ги следях показателите през 10 дни. На следващата химиотерапия се качиха още и ми намалиха дозата на 4 капсули и с тази доза изкарах всичките 6 химиотерапии без проблеми до края. След като приключих химията, постепенно ги намалявах два месеца , по една капсула на 15-20 дена.
    Маоло-то е природен продукт и става за вдигане на хемоглобина и при други причини, не само при химиотерапия. Подробности има в сайта за Маоло, който се интересува по въпроса.

Comments are closed.

Cancer. bg Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.