Онкология и Изкуствен интелект

Може ли куркуминът да забави растежа на рака?

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Един кратък отговор на този въпрос дава лекар от Мейо Клиник в САЩ.

Директния отговор на този въпрос към днешна дата е: Не

Понастоящем няма достатъчно доказателства, които да препоръчват използването на куркумин за предотвратяването или лечението на рак, но изследванията в тази област, продължават.

Куркуминът е вещество, което се намира в куркумата. То отдавна се използва в азиатската медицина за лечение на различни заболявания. Сега някои  изследвания предполагат, че куркуминът може да помогне за предотвратяването на рака или за лечението му.

Можете да научите още за куркумина ТУК:

Има ли куркумата противоракови свойства?

Смята се, че куркуминът има антиоксидантни свойства, което означава, че може да намалява възпалението. Това негово свойство се изследва заради факта, че възпалението играе роля при възникването на раковите заболявания.

Лабораторните изследвания (както и тези върху животни) предполагат, че куркуминът може да предотврати рака, като забави разпространението му.

Също така и да направи химиотерапията по-ефективна като предпазва здравите клетки от увреждане при лъчетерапията.

Проучванията на куркумина при хора все още са в ранните си етапи. Провеждат се клинични проучвания за изследване му като начин за предотвратяване на рак при хора  с предракови заболявания, а също така и като средство при лечението симптоми, които са причинени от лечение на рак.

Изследванията продължават и в момента няма достатъчно доказателства, които да препоръчват куркумина, под каквато и да е форма за лечение на рак.

Източник на информация:

1.https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cancer/expert-answers/curcumin/faq-20057858?fbclid=IwAR0Rn3pAS-H5pJb-0cUibRmWCT6eCohLUk4J6R0z6zmxK4Si7tnv6WKTg2

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За рака