Онкология и Изкуствен интелект

Може ли употребата на канабис да бъде свързана с повишена злоупотреба с опиати?

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Съществуващите изследвания показват, че хората, които употребяват канабис, може би са по-склонни към употребата на опиати, както и да развият разстройства свързани с употребата им, отколкото тези пациенти, които не употребяват. Проучване по този въпрос е било публикувано в Addiction от изследователи от Великобритания и Австралия.

Канабисът е добре познат като средство за лечение в медицината, така и за преминаването към други, по-вредни наркотици, като репутацията му е вдъхновила политиките за наркотици по целия свят.

Малко проучвания обаче са изследвали дали това е вярно.

Освен това тези проучвания, които са изследвали връзката, обикновено са с ниско качество, тъй като не са отчитали достатъчно променливи, които биха могли да повлияят на употребата на канабис и други наркотици.

За да постигнат консенсус за съществуващите изследвания по темата, изследователите са провели първия по рода си систематичен преглед и мета-анализ на вероятността канабисът да бъде „входно“ лекарство за първи път на употреба на опиати, зависимост или злоупотреба.

Като цяло те са включвали само шест проучвания, тъй като други по темата не са с достатъчно високо качество, за да извлекат значими резултати.

Проучванията включват данни от 102 461 участници от САЩ, Австралия и Нова Зеландия. Всички данни са събрани между 1977 и 2017 г.

В крайна сметка изследователите са установили, че потребителите на канабис могат да имат повече от два пъти по-голяма вероятност от тези, които не употребяват, да започнат да използват опиоиди и да развият проблемни модели на употреба.

Изследователите отбелязват обаче, че всички анализирани проучвания са имали умерен риск от пристрастяване. Това е така, защото са пропуснали важни объркващи променливи, като честота на употреба на канабис и принадлежност към връстници, които използват канабис или опиати.

Така изследователите заключават, че макар да не е ясно дали неизмеримите променливи биха повлияли значително на резултатите, в момента не е възможно да се каже дали има причинно-следствена връзка между употребата на канабис и употребата на опиати. Те обаче казват, че двете вероятно ще бъдат поне частично свързани.

Източници: Addiction, EurekAlert

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Новости