Онкология и Изкуствен интелект

Критерии за Неметастатичен кастрато-резистентен рак на простатата

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Неметастатичният устойчив на кастрация рак на простатата (nmCRPC) се отнася до стадий на рак на простатата, при който заболяването е станало резистентно към хормонални терапии (като хирургическа или медицинска кастрация), но все още не се е разпространило в отдалечени места в тялото. Критериите за диагностициране и класифициране на nmCRPC се основават на различни фактори, включително медицинска история, лабораторни тестове и образни изследвания. Ето основните критерии, използвани за определяне на nmCRPC:

1.Повишаване на нивата на простатно-специфичния антиген (PSA): това е протеин, произвеждан от простатната жлеза, и повишените нива на PSA в кръвта могат да показват наличието на рак на простатата. При nmCRPC има тенденция към нарастване на нивата на PSA въпреки адекватното потискане на тестостерона. Специфични прагове за нивата на PSA се използват за определяне на прогресията до nmCRPC.

2.Кастрирационни нива на тестостерон: Кастрацията се постига или чрез хирургично отстраняване на тестисите (орхиектомия), или чрез медицинско лечение, което потиска производството на тестостерон. При nmCRPC нивата на тестостерон на пациента трябва да бъдат на или под нивата на кастрация (общо дефинирани като ≤ 50 ng/dL).

3.Без откриваеми метастази: Метастазите се отнасят до разпространението на рак от първичното място към други части на тялото, като лимфни възли, кости или отдалечени органи. При nmCRPC не трябва да има доказателства за видими метастази при образни изследвания, включително сканиране на кости или компютърна томография (CT).

4.Стабилно или леко симптоматично заболяване: nmCRPC обикновено се характеризира с липса на значими симптоми, свързани с прогресията на рака. Пациентите може да имат леки симптоми, свързани с рак на простатата, но тези симптоми не трябва да пречат значително на ежедневните им дейности или да изискват сериозни интервенции.

Важно е да се отбележи, че критериите за диагностициране и класифициране на nmCRPC може леко да варират в зависимост от насоките или клиничните изпитвания, които се следват. Препоръчително е да се консултирате със здравен специалист, който може да оцени конкретния ви случай и да ви предостави най-точната и актуална информация.

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За рака