Онкология и Изкуствен интелект

Кашлица при онкоболни

I.Bivolarski
I.Bivolarski
14.10.2019

Кашлицата представлява естествена реакция на организма към дразнители в дихателните пътища, описвана като внезапно, силно изхвърляне на въздух от „гърдите“ в отговор на дразнене на
дихателните пътища.

Тя е важен естесвен начин за „изчистване“ гърлото и дихателните пътища.

Въпреки това, прекомерната кашлица може да означава, че има някакво заболяване заболяване или нарушение, което трябва незабавно да бъде търсено.

Има много възможни причини за кашлица като например: настинка, грип, астма, алергии, белодробни инфекции,  дим или други външни замърсители.

При пациенти с рак, обаче кашлицата може да е признак, че ракът се е  разпространил или е метастазирал в белите дробове.

Какво причинява кашлица?

Освен „обикновената настинка” и грипа, други общи причини за кашлицата могат да включват:

1.Астма
2.Алергии (сенна хрема)
3.Бронхит (белодробна инфекция)
4.Емфизем
5.Рак на белия дроб или метастази в него
6.Стомашен рефлукс
7.Пневмония (белодробна инфекция)
8.Замърсители
9.Тютюнопушене или излагането на пасивно такова

При непушачи, хроничната кашлица е по-малко вероятно да бъде признак на раково заболяване. Най-честите причини за хронична кашлица при непушачите са: астмата и гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ).

Защо е важно внимателно да се следите за кашлица ако сте онкопациент?

Ако имате кашлица, Вашият лекар трябва внимателно да Ви наблюдава за признаци на белодробни метастази.

По-често срещаните места за метастазиране включват костите, черния дроб и белите дробове. Раково образувание, което се е разпространило в белите дробове, с първично огнище в гърдата,  простатата, стомашно-чревния тракт, бъбреците, кожата, яйчниците също могат да дадат оплаквания като кашлица.

Кашлица при която има отделяне на кървава храчка (по всяко време на денонощието) или изтичане на кървава слуз от белите дробове през гърлото или устата, също може да е признак за разпространението на белодробни метастази.

Новопоявила се или продължителна кашлица трябва незабавно да се съобщи на Вашия лекуващ лекар.

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За рака