Онкология и Изкуствен интелект

Карцином на маточната шийка

I.Bivolarski
I.Bivolarski
27.09.2019

Карциномът на маточната шийка е онкологично заболяване, възникващо в шийката на матката (или цервикса). Процесът се дължи на анормалния растеж на клетките в тази част на тялото, които имат способността да се разпространяват.

Ракът на маточната шийка може да метастазира.

В началото на неговото възникване, обикновено не се наблюдават никакви съществени симптоми.

По-късните симптоми могат да включват анормално вагинално кървене, болка в таза или болка по време на полов акт.

Епидемиология

В световен мащаб, ракът на маточната шийка е едновременно четвърта по честота причина за раково заболяване при жените и четвърти по честота при смъртните случаи.

През 2012 г. са регистрирани около 528 000 случая на рак на шийката на матката с 266 000 смъртни случая. Той е второто най-често срещано онкологично заболяване при жените след ракът на гърдата, като представлява около 8% от общия брой случаи на рак. Около 80% от случаите на рак на маточната шийка се срещат в развиващите се страни.

Трябва да се отбележи, че преживяемостта е особено ниска (<55%) в България, Латвия и Полша и най-висока в Норвегия (71%). Преживяемостта намалява с напредването на възрастта при поставяне на диагнозата, като 81% са 15-44-годишните, а 34% от жените ≥ 75 години. Това е и най-често откриваният рак по време на бременност, с изява от 1,5 до 12 случая на всеки 100 000 бременности.

Причини за възникване

Човешкия папиломавирус (HPV) причинява повече от 90% от случаите. Все пак трябва да се има предвид, че повечето жени, които имат или са имали HPV инфекции, не развиват рак на маточната шийка.

HPV от тип 16 и 18 са причина за над 75% от случаите на рак на маточната шийка в световен мащаб, докато типовете 31 и 45 са причините за други 10%.

Други рискови фактори включват за развитието включват: пушене, слаба имунна система, противозачатъчни хапчета, започване на полов живот в ранна възраст, както и много сексуални партньори.

Ракът на маточната шийка обикновено се развива от предракови промени в продължение на повече от 10-20 години.

Хистология

Около 90% от случаите на рак на шийката на матката са на плоскоклетъчен карцином, 10% са аденокарцином, а малък брой са други видове.

Подтипове на рака

Хистологичните подтипове на инвазивния карцином на маточната шийка включват следните видове:

Въпреки че плоскоклетъчният карцином на маточната шийка с най-голяма честота, честотата на аденокарцинома на шийката на матката се увеличава през последните десетилетия.

1.плоскоклетъчен карцином (около 80-85%)
2.аденокарцином (около 15% от рака на маточната шийка в Обединеното кралство [45])
3.аденосквамен карцином
4.дребноклетъчен карцином
5.невроендокринен тумор
6.стъкловиден карцином
7.аденокарцином

N.B.Некарциномните злокачествени заболявания, които рядко се срещат в шийката на матката, включват меланом и лимфом. Стадирането на FIGO не включва лимфни възли, за разлика от TNM стадирането за повечето други видове рак.

Клинична картина

Ранните етапи от развитието на рака на маточната шийка могат да бъдат изцяло безсимптомни.

Вагинално кървене, контактно кървене (една от най-често срещаните форми на кървене след полов акт) или (рядко) усещане за уплътняване в областта на малкия таз (подобно на една“вагинална маса“) може да покаже наличието на злокачествено заболяване или да насочи към него.

Също така, умерената болка по време на полов акт и вагинален секрет са част симптомите насочващи за рак на маточната шийка. При напреднало заболяване могат да се открият метастази в коремната кухина, белите дробове или другаде из тялото.

Симптомите на напреднал рак на шийката на матката могат да включват: загуба на апетит, загуба на тегло, умора, болка в таза, болки в гърба, болка в краката, подуване на краката (или един крак), тежки вагинални кръвоизливи, фрактури на костите и (по-рядко) изтичане на урина или фекално съдържимо от вагината.

Диагноза

Диагнозата обикновено е чрез скрининг на маточната шийка, последван от биопсия.Образните изследвания се използват, за да се определи дали ракът се е разпространил или не из тялото. Поставяне на диагноза само, чрез образно изследване без последваща биопсия, не е препоръчително.

Пап-тестът може да се използва като скринингов тест, но трябва да се има предвид, че произвежда фалшиво отрицателни резултати в до 50% от случаите на рак на маточната шийка.

Потвърждаването на диагнозата рак на маточната шийка или преканцероза изисква биопсия на шийката на матката. Това често се постига чрез колпоскопия.

Използва се и разреден разтвор на оцетна киселина, за да се подчертаят абнормните клетки на повърхността на шийката на матката.

Използват се и следните диагностични тестове за определяне на етапа: палпация, инспекция, колпоскопия, ендоцервикален кюретаж, хистероскопия, цистоскопия, проктоскопия, интравенозна урография и рентгеново изследване на белите дробове и скелета и цервикалната конизация.

От образните изследвания могат да се изпълнят:

1.ЯМР на малък таз и

2. КАТ на малък таз.

 

 

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Карциноми