Онкология и Изкуствен интелект

Как да разпознаем Болестта на Пейджет?

I.Bivolarski
I.Bivolarski
02.04.2019

Болестта на Пейджет представлява вид раково новообразувание, което външно може да има поява на банална екзема, с всичките ѝ промени по кожата, включващи зърното и ареолата на гърдата.

Състоянието е сравнително рядко и се оценява от 1 % до 4,3% от всички видове рак на гърдата.

Самото състояние често се появява напълно наразпознаваемо като такова, ограничено по повърхността на кожата като понякога дори се отхвърля като онкологична диагноза, въпреки че всъщност е основние да се мисли точно за раково заболяване на гърдата.

Симптоми, за които да следите!

Болестта на Пейджет (Paget)  може да засегне зърното и ареолата на гърдата. Симптомите обикновено засягат само една гърда и могат да включват:

1.Кожа. Един от първите симптоми обикновено е подобен на екзема обрив. Кожата на зърното и ареолата може да бъде червена, сърбяща и/или възпалена. След определен период от време тя може да стане люспеста.

2.Секрет или прокървяване от зърното. Секретите могат да бъдат със сламен цвят или кървави.

3.Чувствителност. При някои жени може да се появи усещане за парене в областта на зърното или ареолата.

Тези симптоми обикновено се появяват при по-напреднали стадии, когато има сериозно нарушение по кожата, което всъщност кара пациента да се консултира с лекар.

В по-напредналите стадии заболяването може да предизвика: изтръпване, повишена чувствителност в цялата гърда и дпри болка.

4.Промяна във формата на зърната. Те може да са обърнати навътре.

5.Промени в гърдите. В гърдите може да има или не бучки, както и зачервяване, изсъхване на кожата и/или рана/и по нея, която не оздравяват.

Симптомите обикновено засягат зърното и след това се разпространяват до ареолата и понататък обхващат цялата гърда.

Повечето жени не посещават лекар, защото приемат болестта на Пейджет като незначителен контактен дерматит или екзема.

Имайте предвид, че кожно дразнене, което не изглежда да оздравее в рамките на повече от месец, показва, че е необходимо веднага да се консултирате с лекар!

Как се поставя диагнозата?

Препоръчителните тестове са мамография и биопсия, за да се потвърди диагнозата, а цитопатологията също може да бъде полезна. Болестта на Паджет е трудна за диагностициране поради сходството ѝ с дерматит и екзема.

По време на физическия преглед лекарят изследва необичайните области на гърдата, особено появата на кожата върху и около зърната и усещането за бучки или участъци на удебеляване и уплътняване.

Най-честият тест, използван за диагностициране на болестта на Пейджет, е биопсията, (отстраняване на тъканна проба от засегнатата област), която след това се изследва под микроскоп.

Проби от секретот зърното могат също да бъдат изследвани под микроскоп, за да се определи дали са налице клетки на Пейджет.

Обърнете внинание, че средно, пациентките могат да изпитват симптоми в продължение на шест до осем месеца, преди да се постави диагноза!

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Карциноми