Онкология и Изкуствен интелект

Как да подпомогна онкологичното си лечение?

I.Bivolarski
I.Bivolarski

Ако Ви е поставена онкологична диагноза и Ви предстой онкологично лечение, то сигурно се интересувате, какво можете да направите, за да подпомогнете неговото действие и по този начин Вашето здраве като цяло.

Има няколко малки стъпки, които можете да предпериемете в това начинание и те могат да се окажат решаващи дори за Вас, като пациенти, така че да подпомогнете благоприятния изход.

Всеки от нас има навици, които следва от години и от които е трудно да се откаже.

Към тях може да се добави и химиотерапевтично лечение, което както знаете, може да бъде понесено сравнително трудно.

Пациентите с онкологични диагнози, обаче трябва да бъдат особенно наблюдателни и да спрат някой от лошите си навици почти веднага, ако искат да не съботират собственото си лечение.

Ето какво можете на правите още днес:

1.Спирате тютюнопушенето още днес.

Това важи и за заклетите пушачи. Спирането на този навик за някой хора може да изглежда немислимо трудно, но прекратяването му води до подобрение на общия статус и подпомага благоприятния изход от лечението.

Спирането се препоръчва да бъде рязко и от веднъж, а не планирано в определен момент по нататък във времето. Ако сега посягате към поредната си цигара, недейте!

2. Ограничаване на консумацията на алкохол, колкото е възможно повече.

Ограничаването на високоалкохолните напитки води до подобряване на имунитета на организма, който от своя страна е крайно нужен на всички пациенти, които провеждат химио-, имуно- или таргетна терапия.

Не е необходимо да затормозявате и без това напрегнатата си имунна система с алкохол, които може да доведе до общо изтощаване на организма.

Нека да споменем, че и тоталното въздържане от алкохолни напитки не е препоръчително, а и не е нужно.

Всичко в умерени количества ще подейства добре на Вашия организъм.

Ако например сте употребявали по 50 мл твърд алкохол дневно, то сега трябва да го органичите до това количество поне до веднъж в седмицата!

3.Започнете незабавно някаква физическа дейност! От всички препоръки, които можете да получите, то тази е може би най-важната от тях.

Дали ще е ходене, бягане, плуване, планинарство или какво и да е то трябва да бъде започнато веднага.

Постявяйте под съмнение съвети, които Ви карат да избягвате, каквото и да е било физическо натоварване! Най-малкото, лекаря, който Ви го дава трябва много добре да се обоснове, защо?

Физическата дейност държи организма в кондиция и му помага да се бори срещу рака на първо място и подпомага възстановяването му след вливане на химиотерапия.

За повече пациенти е немислимо да подържат физическа активност след лечение, но като за начало не трябва да се започва с големи натоварвания.

Лично аз съм имал пациенти, на който им било забрането дори карането на колело!

Физическата активност не е просто някаква дейност извън Вашето здраве. Тя помага за отделянето на много важни вещества във Вашия мозък, които Ви правят щастливи и продуктивни, а както знаем, тези вещества са в силен конфликт с токсините, които се отделят от туморите и в някой случаи даже ги унищожават!

Така че не се страхувайте да се движите!

Физическата активност, подпомага увеличението на апетита и подобрява съня, който пък е жизнено важен за имунната система.

4.Организирайте по възможност целите си, към този момент, така че да направите изложението на стрес възможно най-малко.

Той си е все пак една от причините, които подпомагат оставането на онкологичното заболяване. Колкото по-малко стрес, толкова по-успешно лечение.

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За рака