Онкология и Изкуствен интелект

Какво представлява химиотерапията

I.Bivolarski
I.Bivolarski
27.02.2019

Химиотерапията (или химиолечението) се състой най-общо казано в опит за унищожаването на раковите клетки използвайки определени противотуморни лекарства за целта.

Дори и ако след оперативното лечение, целият тумор е отстранен има все пак  вероятност отделни туморни клетки да са останали в тялото и при подходящи за тях условия да започнат отново да се размножават.

Химиотерапията може да се използва също така и за контролиране на растежа на тумора, както и за облекчаване на болковите симптоми при пациентите.

Това, което трябва да знаете преди започването на химиотерапията е, че тя може да протече по различен начин при различните хора, които имат едно и също заболяване (например: рак на белите дробове).

Каквото и да Ви говорят други хора, то само и единствено Вие ще определите как се чувствате след първоначалното приложение на химиолечението.

Химиотерапия като термин е много обобщен, а Вие като пациент с точно определено онкологично заболяване може да се възползвате от различните клонове на химиолечението (примерно: таргетна терапия, имунотерапия, класическа химиотерапия) в зависимост от Вашето заболяване.

Когато се сблъскате за пръв път с раковия процес, информацията започва да постъпва отвсякъде, и често пациенти, които са чули за дадено лечение или медикамент имат представата, че това е най-доброто и за тях.

В този случай, трябва да знаете следното: в България (в това число и КОЦ-Бургас) действат приет национален онкологичен протокол (oncologos.eu), който ще бъде приложен при лечението Ви.

Например: химиотерапевтичния протокол за лечение на рак на белия дроб, се различава от химиотерапевтичния протокол за лечението на рак на бъбрека.

Това е причината да не Ви се изписват лекарства, за които сте чули по телевизията или от приятели (други пациенти и т.н.).

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За рака