Онкология и Изкуствен интелект

Какво представлява Иреса (Гефинитиб)?

I.Bivolarski
I.Bivolarski
14.03.2019

Какво представлява IRESSA и за какво се използва

IRESSA съдържа активната съставка гефитиниб, който блокира протеин, наречен „рецептор за епидермален растежен фактор” (EGFR). Този протеин взима участие в растежа и разпространението на раковите клетки.

IRESSA се използва за лечение на възрастни с недребноклетъчен белодробен карцином. Този рак представлява заболяване, при което в тъканите на белия дроб се зараждат злокачествени (ракови) клетки. 2.Какво трябва да знаете, преди да приемете IRESSA

Не приемайте IRESSA -ако сте алергични към гефитиниб или към някоя от останалите съставки на това лекарство (изброени в точка 6 „Какво съдържа IRESSA”); -ако кърмите. Предупреждения и предпазни мерки

Преди лечението с IRESSA, говорете с лекаря или фармацевта си: -ако някога сте имали други проблеми с белите дробове, защото по време на лечението с IRESSA някои белодробни проблеми могат да се влошат; -ако някога сте имали проблеми с черния дроб.

Деца и юноши IRESSA не е показан за употреба при деца и юноши на възраст под 18 години.

Други лекарства и IRESSA Информирайте Вашия лекар или фармацевт, ако приемате, наскоро сте приемали или е възможно да приемете други лекарства.

В частност, уведомете лекаря или фармацевта си, ако приемате някое от следните лекарства:

-фенитоин или карбамазепин (за лечение на епилепсия); -рифампицин (за лечение на туберкулоза – ТБК);

-итраконазол (за лечение на гъбични инфекции); -барбитурати (вид лекарства, използвани при проблеми със съня);

-билкови препарати, съдържащи жълт кантарион (Hypericum perforatum, използван при депресия и тревожност);

-инхибитори на протонната помпа, H2-антагонисти и антиациди (за язва, проблеми с храносмилането, парене зад гръдната кост и за подтискане на стомашната киселинна секреция).

Тези лекарства могат да се отразят върху действието на IRESSA. -варфарин (перорален антикоагулант, използван срещу образуване на съсиреци).

Ако приемате лекарство, съдържащо тази активна съставка, може да се наложи лекарят Ви по- често да Ви взема кръв за изследване.

Ако някое от изброените важи за Вас или не сте сигурни, уведомете лекаря или фармацевта си, преди да започнете да приемате IRESSA.

Бременност, кърмене и фертилитет

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако сте бременна, смятате да забременеете или кърмите.

Препоръчва се по време на лечението с IRESSA да избягвате забременяването, понеже IRESSA може да навреди на бебето Ви. Не приемайте IRESSA, ако кърмите, заради безопасността на Вашето бебе.

Шофиране и работа с машини

Ако се почувствате отпаднали, докато приемате това лекарство, при шофиране и работа с инструменти и машини, подхождайте с повишено внимание. IRESSA съдържа лактоза Ако Вашият лекар Ви е казал, че имате непоносимост към някои захари, свържете се с него, преди да започнете да приемате това лекарство.

3.Как да приемате IRESSA

Винаги приемайте това лекарство точно както Ви е казал Вашият лекар. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт.

Препоръчителната доза е една таблетка от 250 mg дневно. Приемайте таблетката всеки ден приблизително по едно и също време. Можете да приемате таблетката както след хранене, така и на гладно.

Не приемайте антиациди (за намаляване на стомашната киселинност) в продължение на 2 часа преди или 1 час след приема на IRESSA. Ако Ви е трудно да преглътнете таблетката, можете да я разтворите в половин чаша чиста (негазирана) вода. Не използвайте други течности.

Не чупете таблетката. Разклащайте чашата, докато таблетката се разтвори. Това може да отнеме до 20 минути. Веднага след това изпийте течността.

За да сте сигурни, че сте изпили цялото лекарство, изплакнете добре чашата с половин чаша вода и я изпийте. Ако сте приели повече от необходимата доза IRESSA

Ако сте приели повече таблетки от необходимото, веднага уведомете лекаря или фармацевта си. Ако сте пропуснали да приемете IRESSA Какво трябва да направите, ако пропуснете да приемете таблетка, зависи от това колко време остава до следващия Ви прием.

Ако до следващия Ви прием остават 12 или повече часа: приемете пропуснатата таблетка веднага, щом си спомните. Следващата таблетка приемете в обичайното време.
Ако до следващия Ви прием остават по-малко от 12 часа: прескочете пропуснатата таблетка. Приемете следващата таблетка в обичайното време.

Не приемайте двойна доза (две таблетки едновременно), за да компенсирате пропуснатата доза. Ако имате допълнителни въпроси за приема на това лекарство, обърнете се към Вашия лекар или фармацевт.

4.Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Веднага уведомете лекаря си, ако забележите някоя от следните нежелани реакции – може да се нуждаете от спешно лечение:

Алергични реакции (чести), особено ако симптомите включват подуване на лицето, устните, езика или гърлото, затруднено преглъщане, уртикария (копривна треска) или затруднено дишане.

Тежък задух или внезапен, прогресиращ задух, евентуално съпроводен от кашлица и треска. Това може да означава, че имате възпаление на белите дробове, наречено „интерстициална белодробна болест”. Тази нежелана реакция може да се развие при приблизително 1 на всеки 100 пациента, приемащи IRESSA, и може да бъде животозастрашаваща.

Тежки кожни реакции (редки), засягащи голяма част от кожата. Тези реакции може да включват зачервяване, болезненост, развитие на язви и мехури, както и белене на кожата.

Устните, носа, очите и половите органи също могат да бъдат засегнати. Обезводняване (често), причинено от продължителна или тежка диария, повръщане, гадене или загуба на апетит.

Проблеми с очите (нечести) като болка, зачервяване, сълзене, чувствителност към светлина, промени в зрението или растящи навътре мигли.

Това може да се дължи на язва на повърхностния слой на окото (роговицата). Уведомете лекаря си възможно най-скоро, ако забележите някоя от следните нежелани реакции: Много чести: може да засегнат повече от 1 на 10 души Диария;

Повръщане; Гадене;

Кожни реакции като подобен на акне обрив, понякога сърбящ и съпроводен от сухота и/или цепнатини по кожата;

Загуба на апетит; Отпадналост;

Зачервяване или раздразване на устата;

Повишаване на чернодробен ензим, наречен аланинаминотрансфераза, което се установява при изследване на кръв; ако стойността му е твърде висока, Вашият лекар може да Ви каже да спрете приема на IRESSA.

Чести: може да засегнат до 1 на 10 души: Сухота в устата; Сухота, зачервяване или сърбеж в очите; Зачервяване и раздразване на клепачите; Проблеми с ноктите; Опадане на косата; Треска; Кървене (като кървене от носа или поява на кръв в урината); Белтък в урината (установява се чрез изследване на урина);

Повишаване на билирубина и на друг чернодробен ензим, наречен аспартатаминотрансфераза, което се установява при изследване на кръв; ако стойностите им са твърде високи, Вашият лекар може да Ви каже да спрете приема на IRESSA;

Повишаване на креатинина в кръвта (той е свързан с бъбречната функция); Цистит (чувство за парене при уриниране и чести спешни позиви за уриниране). Нечести: може да засегнат до 1 на 100 души Възпаление на панкреаса.

Тази нежелана реакция включва изключително силна болка в горната част на корема, силно гадене и повръщане.

Възпаление на черния дроб. Симптомите могат да включват усещане за общо неразположение, със или без възможна жълтеница (пожълтяване на кожата и очите). Този страничен ефект е нечест, но някои пациенти са починали от него.

Гастроинтестинална перфорация. Редки: може да засегнат до 1 на 1 000 души Възпаление на кръвоносните съдове на кожата.

Това може да изглежда като натъртване или петна от неизбледняващ обрив по кожата.

Хеморагичен цистит (чувство за парене при уриниране и чести спешни позиви за уриниране с кръв в урината). Съобщаване на нежелани реакции Ако получите някакви нежелани лекарствени реакции, уведомете Вашия лекар, фармацевт или медицинска сестра.

Това включва всички възможни, неописани в тази листовка нежелани реакции. Можете също да съобщите нежелани реакции директно чрез националната система за съобщаване, посочена в Приложение V.

Като съобщавате нежелани реакции, можете да дадете своя принос за получаване на повече информация относно безопасността на това лекарство. 5.Как да съхранявате IRESSA Да се съхранява на място, недостъпно за деца.

Не използвайте това лекарство след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка, блистерите и фолиото на обвивката след надписа „Годен до:”/„EXP”. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец. Да се съхранява в оригиналната опаковка, за да се предпази от влага.

Не изхвърляте лекарствата в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци.

Попитайте Вашия фармацевт как да изхърляте лекарствата, които вече не използвате. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Лекарства