Онкология и Изкуствен интелект

Какво представлява Зофран?

I.Bivolarski
I.Bivolarski
25.03.2019

ZOFRAN принадлежи към групата лекарства, наречени антиеметици.

Някои лечебни процедури могат да предизвикат освобождаване на вещество, което да причини гадене и повръщане. Той блокира действието на това вещество и по този начин предотвратява появата на гадене и повръщане.
Вашият лекар е преценил, че това лекарство е подходящо за вас и вашето състояние. ZOFRAN се предписва за прекратяване на гадене и повръщане след лечение с химиотерапия, лъчетерапия или операция.

ПРЕДИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА ПРИЕМАТЕ ZOFRAN ТАБЛЕТКИ?

Ако отговорите на някой от следните въпроси с „Да“, уведомете вашия лекар преди да започнете да приемате лекарството:
– алергични ли сте към ZOFRAN, ондансетрон, някоя от останалите съставки на ZOFRAN таблетки или към някое други антиеметично лекарство?
– имали ли сте забавен пасаж на червата? Страдате ли от тежък запек?
– бременна ли сте? Опитвате ли се да забременеете?
– Кърмите ли?
– страдате ли от чернодробно заболяване?

Уведомете вашия лекар за всички други лекарства, които приемате, включително такива, отпускани без рецепта.

КАК ТРЯБВА ДА ПРИЕМАТЕ ZOFRAN?

Приемайте лекарството точно според указанията на вашия лекар. Дозата, която лекарят Ви е предписал, зависи от лечението, което ви се прилага.

Лекарят ще ви препоръча колко таблетки да приемате и на какви интервали от време. Ако не сте сигурни за нещо, се обърнете към вашия лекар.

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ, АКО СТЕ ПРИЕЛИ ПО-ГОЛЯМА ОТ ПРЕПОРЪЧАНАТА ДОЗА ZOFRAN ТАБЛЕТКИ?

Приемайте ZOFRAN в дозата, предписана от вашия лекар. Ако по невнимание приемете повече таблетки от лекарството, веднага съобщете на лекаря или се обадете на Бърза помощ.

КАКВО ДА НАПРАВИТЕ, АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ ДА ПРИЕМЕТЕ ЛЕКАРСТВОТО СИ?

Приемете таблетките веднага след като си спомните и продължете приема на следващите дози, както ви е препоръчал лекарят.
Ако сте забравили да приемете някоя доза, но не са се появили гадене или повръщане, приемете следващата доза според указанията на вашия лекар.

НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ:

ZOFRAN таблетки не създава проблеми при по-голямата част от пациентите. Но подобно на всяко друго лекарство, продуктът може да доведе до нежелани реакции. При някои пациенти може да се развие алергична реакция към лекарството. Ако скоро след прием на ZOFRAN таблетки се появи някой от следните симптоми, прекратете приемането на лекарството и се посъветвайте с вашия лекар:

– внезапно хриптене и гръдна болка или напрежение в гръдния кош;
– подуване на клепачите, лицето, устните, устата или езика;
– кожен обрив или копривна треска, където и да е по тялото.

Много рядко се появяват следните нежелани реакции:
– нарушения в движението на очите, абнормално втвърдяване на мускулите, спонтанни движения и разтреперване на тялото.
– припадъци.

Рядко пациентите биха могли да получат замъгляване на зрението и много рядко да страдат от временна слепота, която обикновено отзвучава за по-малко от 20 минути.

Не е необходимо да прекратявате приема на лекарството, но при следващото посещение уведомете лекаря си, ако някоя от следните нежелани реакции се е появила при Вас:
– забавяне или промени в ритъма на сърцето;
– световъртеж;
– главоболие;
– чувство на затопляне или зачервяване на кожата;
– запек;
– хълцане.

Ако трябва да ви бъдат направени изследвания на кръвта за проверка на чернодробната функция, имайте предвид, че това лекарство може да повлияе на резултатите.

Това лекарство трябва да се предписва и прилага единствено под наблюдение от специалист с опит в приложението на подобни лекарства.

 

 

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Лекарства