Онкология и Изкуствен интелект

Какво представлява Ексджива (Xgeva, denozumab)

I.Bivolarski
I.Bivolarski
09.03.2019

1.Какво представлява XGEVA и за какво се използва

XGEVA съдържа денозумаб, белтък (моноклонално антитяло), който действа с цел намаляване разрушаването на костите, причинено от рак, който се разпространява в костите (костни метастази). или от гигантоклетъчен тумор на костта.

XGEVA се използва при възрастни пациенти с рак за предотвратяване на сериозни усложнения, причинени от костни метастази (напр. счупване, притискане на гръбначния мозък или необходимостта от лъчетерапия или хирургично лечение).

XGEVA се използва също за лечение на гигантоклетъчен тумор на костта, който не може да се лекува с операция или когато операцията не е най-добрия вариант, при възрастни и юноши, чиито кости са завършили своя растеж.

Възможни нежелани реакции

Както всички лекарства, това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Моля, съобщете незабавно на Вашия лекар, ако развиете някой от тези симптоми, докато сте на лечение с XGEVA: спазми, потрепвания, крампи в мускулите, изтръпналост или мравучкане в пръстите на ръцете, краката или около устата и/или гърчове, объркване или загуба на съзнание.

Това може да са признаци на ниски нива на калций в кръвта.

Ниският калций в кръвта може да доведе до промяна в сърдечния ритъм, наречена удължаване на QT, което се вижда на електрокардиограмата (ЕКГ).

Моля, съобщете незабавно на Вашия лекар и зъболекар, ако получите някои от тези симптоми, докато сте на лечение с XGEVA или след спиране на лечението: болка в устата и/или челюстта, оток или незаздравяващи язви в устата или челюстта, секреция, скованост или чувство на тежест в челюстта, или разклащане на зъб може да са признаци на костно увреждане на челюстта (остеонекроза).

Много чести нежелани реакции (може да засегнат повече от 1 на 10 души): болка в костите, ставите и/или мускулите, която понякога е силна, задух, диария.

Чести нежелани реакции (може да засегнат до 1 на 10 души): ниски нива на калций в кръвта (хипокалциемия), ниски нива на фосфати в кръвта (хипофосфатемия), трайна болка и/или незаздравяващи язви в устата или челюстта (остеонекроза на челюстта), падане на зъб, обилно изпотяване.

Редки нежелани реакции (може да засегнат до 1 на 1 000 души) алергични реакции (напр. хрипове или затруднено дишане; подуване на лицето, устните, езика, гърлото или други части на тялото; обрив, сърбеж или уртики по кожата (копривна треска).

В редки случаи алергичните реакции може да са тежки, нова или необичайна болка в тазобедрената става, слабините или бедрото (това може да е ранен признак на възможна фрактура на бедрената кост).

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
Лекарства