Онкология и Изкуствен интелект

Какво представляват полипите на дебелото черво?

I.Bivolarski
I.Bivolarski
11.04.2019

Полипът на дебелото черво представлява малка група от клетки, която се е образувала върху лигавицата на дебелото черво. Повечето от полипите на дебелото черво са безвредни.

С течение на времето, обаче някои от тях могат да се развият в раково новообразувание на дебелото черво, което да доведе до неприятни последици, особенно когато се открие в по-късен стадий.

Има две основни категории полипи на дебелото черво- не-неопластични и неопластични.

1.Не-неопластичните полипи включват хиперпластични, възпалителни и хамартоматозни полипи. Тези видове полипи обикновено не се развиват в ракови новообразувания.

2.Неопластичните полипи включват аденоми и „назъбени„(Serrated polyps) типове. Като цяло, колкото по-голям е полипът, толкова по-голям е рискът от раково заболяване, особено при неопластичните полипи.

Всеки може да развие полипи на дебелото черво.  Статистически има по-висок риск, има при хора на 50 или повече години, при тези с наднормено тегло, както и при пушачите.

Трябва да бъдете внимателни, ако имате лична или фамилна анамнеза за полипи или рак на дебелото черво.

Полипите на дебелото черво, често не причиняват никакви симптоми.

Добре е държавата да осигури редовни скринингови тестове, като колоноскопия, тъй като полипите на дебелото черво, открити в ранните им стадии, обикновено могат да бъдат отстранени безопасно и напълно.

Най-добрата превенция при рака на дебелото черво е точно редовния скрининг за полипите.

Симптоми

Полипите на дебелото черво често не причиняват симптоми. Няма оплаквания в най-ранните етапи. Може да не знаете, че имате полип, докато не се открие, например по време на някакъв преглед на червата.

При някои хора с полипи на дебелото черво все пак могат да се срещнат някои следните симптоми:

  1. Ректално кървене. Това може да бъде признак за полипи на дебелото черво, както и на рак или други състояния, като например хемороиди.

2. Промяна в цвета на изпражненията. Кръвта може да се появи и бъде забелязане като червена ивица/и в изпражненията или да направи изпражненията изцяло черни! Промяната в цвета може да бъде причинена, разбира се и от храни, медикаменти и хранителни добавки.

3. Промяна в „навиците“ на червата. Запек или диария, които продължават повече от седмица, могат да покажат наличието на голям полип на дебелото черво. Но редица други състояния също могат да предизвикат промени в навиците на червата.

4. Болка. Голям полип на дебелото черво може частично да запуши червата, което да доведе до болка в корема.

5. Желязодефицитна анемия. Кървенето от полипите може да се случва много бавно с течение на времето, без видима кръв в изпражненията. Хроничното кървене отстранява желязото, необходимо за производството на червените кръвни клетки, които пренасят кислород към тялото (хемоглобин). Резултатът е желязодефицитна анемия, която може да Ви накара да се почувствате уморени и да се задъхани.

6. Отделяне на слуз.

Посетете незабавно Валия личен лекар ако имате:

1.Болка в корема;
2.Кръв в изпражненията;
3.Промяна в навиците на червата, която продължава повече от седмица

Също така трябва редовно да се проверявате за полипи, ако:

1. Сте на 50 или повече години.
2. Имате рискови фактори, като например фамилна анамнеза за рак на дебелото черво.

Някои високорискови лица трябва да започнат редовен скрининг много по-рано от 50 годишна възраст.

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За рака