Онкология и Изкуствен интелект

Какво да направя след като приключа с химиотерапията?

I.Bivolarski
I.Bivolarski
11.03.2019

След приключването на назначените Ви курсове на химиотерапия е много важно да разговаряте веднага с лекуващия Ви лекар, за да Ви обясни, какво следва непосредствено след приключването на лечението.

Това е много важна стъпка, описана в официален медицински документ с взети конкретни решения от онкологичната комисия.

Това е така наречената Процедура 05 в онкологичната мрежа. Когато попитате лекуващия Ви лекар, какво е обозначено в нея, той веднага ще Ви отговори.

Според вида на рака от които се лекувате има различни назначения в тази процедура 05.

Така например пациенти лекуващи се за рак на гърдата след приключване на химиотерапия е задължително да се явят веднага за изписване на хормонално лечение, само ако имат положителни (+) рецептори-PR/ER. Назначенията е този документ отговарят напълно на Вашите биологични/хистологични характеристики.

Пак в зависимост от хистологичните Ви характеристики лечението Ви с определени таргетни препарати може да продължи с определен срок, за които лекуващия Ви лекар също ще Ви уведоми.

Може и да нямате друго назначено лечение след провеждането на химиотерапията (пак в зависимост от вида рак от които се лекувате).

Тогава е много важно да се уточните с лекуващия Ви лекар, на каква последователност трябва да посещавате Онкологичната болница за пълни изследвания (кръвни и образнни такива).

Без значение на локализацията и вида рак като пациенти подлежите на постоянен контрол.

За някой ракови заболявания няма точно изграден алгоритъм за провеждане на проследяващо лечение или определени контролни изследвания.

Имайте предвид, че определените посещения за контролните Ви прегледи могат да варират в различните звена в страната.

   Send article as PDF   
I.Bivolarski
За рака